Бизнес

Ericsson вече получава възвръщаемост от китайски си инвестиции

Владимир Владков

Шведският доставчик Ericsson обяви много силно трето тримесечие на фона на стабилни 5G приходи от Китай.

Когато Ericsson спечели 5G бизнес и с трите мобилни оператора в Китай, компанията разкри, че ще трябва да отпише купчина инвентари. Тогава това бе разтълкувано като потенциални загуби за Ericsson, която е трябвало да направи големи инвестиции, за да спечели бизнеса в Китай, докато компанията настояваше, че сделките ще се изплатят в дългосрочен план.

Сега изглежда, че само за едно тримесечие това се е случило, след като финансовите данни на Ericsson за третото тримесечие на 2020 г. са скочили заради китайските приходи от 5G, което представлява половината от 7% увеличение на продажбите на годишна база. Тъй като разпространението на 5G продължава на най-големия мобилен пазар в света, тази първоначална инвестиция трябва да продължи да носи дивиденти. Освен това Huawei и ZTE също би трябвало да имат достатъчно кешови наличности, докато разпространението на 5G продължава, стига те да могат да продължат да доставят оборудване.

"Основните на нашия бизнес остават силни в Северна Америка, като това се дължи на консолидация на пазара на операторите в САЩ, предстоящите търгове за спектъра и увеличено търсене на 5G, каза изпълнителният директор на Ericsson Бьоре Екхолм. - Договорите за 5G в континентален Китай се развиха по план, допринасяйки положително за печалбата през Q3 и се очаква тя да се подобри допълнително."

"Нашият бизнес в Европа се разрасна въз основа на няколко спечелени сделки. Въпреки че пандемията навреди на приходите на няколко наши клиенти, а в някои случаи това доведе до свиване на капиталовите разходи, не сме забелязали никакво отрицателно въздействие върху нашия бизнес, главно заради спечеленото присъствие. Пандемията обаче се отрази отрицателно на продажбите ни в Латинска Америка и в Африка."

Изглежда, че присъствие в този случай означава пазарен дял, за който Ericsson не споделя много детайли. Шефът на мрежовото поделение на компанията Фредрик Джейдлинг посочи факта, че приходите за мрежовото подразделение са нараснали с 13%, докато оценката на Dell'Oro за общия ръст на пазара на RAN оборудване е 8%.

Лесното предположение е, че спечеленият пазарен дял е за сметка на Huawei в Европа, където виждаме все повече политически решения за забрана на доставчика на 5G мрежи. По време обявяване на финансовите си резултати Екхолм заяви, че повечето печалби идват за сметка на Nokia, и отхвърли предположението, че успехите на компанията му се дължат на забраните на Huawei.

Ericsson вече си осигури 5G договори в Китай, но в бъдеще може да се сблъска с предизвикателства, ако страната реши да отмъсти за решението на Швеция (вътрешният пазар на доставчика) да блокира Huawei и ZTE от мрежите си от следващо поколение. Джейдлинг заяви, че е "много трудно" да се коментира ситуацията, но подчерта колко важен е Китай за шведския доставчик. "Очакваме в Китай да бъдат инсталирани половин милион 5G базови станции, така че е наистина критично за нас да бъдем част от иновациите, които се случват на върха на една много иновативна икономика. Затова продължаваме да се радваме да работим с нашите китайски клиенти. Това е единственият начин да реагираме на това."

Останалите бизнес поделения не се представят толкова силно. Приходите от "Цифрови услуги" са спаднали с 12 на сто до 8.7 млрд. крони. Тези на отдел "Управлявани услуги са намалели с 14 на сто до 5.5 млрд. заради спада в Северна Америка, докато "нововъзникващият бизнес" е регистрирал 3 на сто намаление до 1.6 млрд. крони.
Нетните продажби на компанията са се увеличили с 1% до 57.5 милиарда крони. Брутният марж на печалба се е подобрил от 37.8 на сто на 43.2 на сто, най-високото ниво на печалба от 2006 г. насам.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X