Ит Лидери

Huawei се отказва от Honor?

Иван Гайдаров

Американските мерки, които възпрепятстваха веригата за доставки, могат да принудят Huawei да се откаже от своята подмарка Honor, твърди Reuters, като се позовава на източници, близки до компанията. Очевидно китайският технологичен гигант обмисля възможността да предаде неспециализирания си бизнеса със смартфони Honor на основните си дистрибутори, както и на някои други китайски компании. Honor е подмарка, насочена директно към потребителите на по-ниски цени, създадена да се конкурира с доставчици като Xiaomi.

От известно време Huawei се сблъсква със сериозни проблеми с набавянето на чиповете, необходими за производството на смартфони, тъй като САЩ наложи забрана за използването на каквато и да е технология, която съдържа американско ноу-хау. Това не само означава, че Huawei не може да купува чипове от Qualcomm, но и каквито и да било други, които използват американска технология - тоест никакви.

Следователно, в подобно развитие има смисъл. Ако Honor вече не се води подмарка на Huawei, компанията ще има достъп до пазара на чипове, по подобие на Xiaomi и Oppo, които не са обект на подобни забрани.

Очевидно Huawei иска също така да се съсредоточи върху своите телефони от по-висок клас, но не е ясно как ще може да направи това без достъп до чипове. Подобен проблем китайският доставчик може да срещне и на 5G фронта, съобщава Nikkei. Агенцията твърди, че почти 30% от компонентите в базовата станция на Huawei 5G, включително FPGA, идват от американски доставчици.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X