Бизнес

Акциите на Samsung могат да се увеличат с рекордните 40%

Мария Динкова

Акциите на Samsung могат да постигнат ръст над 40% през следващата година, тъй като продажбите на телевизори и смартфоми ще се повишат в краткосрочен план, а също така се очаква и увеличение при сегмента на чиповете, пише CNBC.

Това показва доклад публикуван от СК Ким, анализатор в Daiwa Capital Markets. Според експерта се очкава силно увеличение на приходите на компанията през третото тримесечие, благодарение на сегмента за устройства. В допълнение той разкрива, че вижда възможности за Samsunаg в технологии като 5G.

Акциите на компанията достигната рекордните 53,84 долара в средата на януари заради очакванията за силна 2020. Но след като пандемията от коронавирус се разпространи глобално те паднаха на 35,59 долара през март.

Оттогава те постепенно възстановиха своята стойност, но засега са под рекорда от януари. Като цяло анализаторите са оптимисти по отношение на резултатите на компанията за следващата година и очакват акциите да достигнат нови високи граници

Средно те прогнозират, че южнокорейският гигант ще търгува с акции на стойност 60.06 долара след 12 месеца, което е увеличение от около 20% според данните на Refinitiv.

Краткосрочни прогнози

Според анализатора от Daiwa Capital Markets увеличените продажби при смартфоните и телевизорите е краткосрочната причина за нарастването на акциите на Samsung.

Освен това Ким очаква компанията да постигне приходи от 54,86 млрд. долара, което е увеличение от 23% на тримесечна и от 5% на годишна база. Междувременно оперативната печалба ще достигне 10,5 млрд. долара. Това е 35% повишение на годишна база и надхвърля пазарните очаквания.

"Макар че очакваме Samsung да продължи да свива своите разходи на фона на Covid-19, прогнозираме значително увеличение в продажбите на смартфони и телевизори, което ще увеличи приходите през третото тримесечие на тази година", коментира Ким.

Той допълва също така, че компанията може да продаде 79 млн. смартфона, което е 46% ръст спрямо предишното тримесечие.

Другите бизнес сегменти на компанията също се очаква да допринесат за увеличаването на акциите. Макар че Samsung е по-малък играч при оборудването за мобилни мрежи в сравнение с Huawei, Ericsson и Nokia, наскоро сключи голяма сделка за 6,64 млрд. долара с Verizon за осигуряването на безжични решения за комуникация.

Според Ким този договор може да доведе до оперативна печалба на стойност 1,01 млрд. долра до 2025.

Междувременно отделът на Samsung за полупроводници, който отговаря за около две-трети от оперативната печалба, също трябва да продължи своя ръст в краткосрочен план, както и през 2021.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X