Бизнес

Най-голямата фабрика за чипове в Китай попадна под прицела на САЩ

Владимир Владков

Щатското правителство обмисля да постави компанията SMIC в забранителния си списък, което може да доведе до ограничения, подобни на наложените на Huawei.

Новината бе съобщена от Reuters, която цитира анонимен източник от Министерството на отбраната. Говорител на Пентагона потвърди, че ведомствата обмислят дали да включат Semiconductor Manufacturing International Corporation в списъка с предприятията, което ще попречи на американските компании и всички останали да правят бизнес с това предприятие, освен ако не получат изрично разрешение.

След като научи за потенциалния ход, SMIC направи следното изявление. "SMIC тържествено декларира, че компанията, публична компания, регистрирана на фондовата борса в Хонконг и в Съвета за научно-технически иновации (STAR Market), е международна полупроводникова фабрика, която стриктно спазва законите и разпоредбите на всички юрисдикции, където извършва своите дейности".

"От самото си създаване компанията действа напълно в съответствие с всички правила и закони. SMIC поддържа дългосрочни стратегически партньорства с множество базирани в САЩ доставчици на полупроводниково оборудване. През годините Бюрото за промишленост и сигурност (BIS) е предоставило множество лицензи за износ на компанията.

"С голяма и разнообразна клиентска база, обслужвайки компании в САЩ, Европа и Азия, SMIC играе важна роля в глобалната верига за доставки на полупроводникови продукти. Компанията произвежда полупроводнови изделия и предоставя услуги единствено за граждански и търговски крайни потребители. Ние нямаме отношения с китайските военни", допълват от SMIC.

Трудно е това да изглежда като нещо различно от продължение на играта на "котка и мишка", която САЩ играят с Huawei, в очевиден опит да изхвърлят компанията от бизнеса. Способността на Huawei да набавя чипове за своите телефони е силно ограничена поради неспособността й да използва тайванската фабрика TSMC, но все още има възможност тя да премине към чипове Mediatek, произведени от SMIC. Възможност това да стане без използване на американска интелектуална собственост изглежда е тази, която САЩ мислят да изпреварят с този ход.

Снимка на Michael Schwarzenberger от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X