Бизнес

Китай ще подпомогне местната индустрията за полупроводници с нови политики

Мария Динкова

Китай планира да въведе нови държавни политики с цел развиване на местната индустрия за полупроводници и противодействие на ограниченията, наложени от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Китайското правителство подготвя широка подкрепа за така нареченото трето поколение полупроводници за период от пет години до 2025.

Мерки за насърчаване на изследванията, образованието и финансирането за индустрията са добавени към проекта на страната за следващото половин десетилетие. Очаква се планът да бъде представен пред топ лидерите на Китай през октомври.

Според експертите Пекин ще насочи усилията си към подпомагане на вътрешното търсене и създаване на ключови технологии у дома. Президентът Си Дзинпин обеща да бъдат инвестирани 1,4 трлн. долара до 2025 за различни технологии - от безжични мрежи до изкуствен интелект. Полупроводниците на практика са важна част от китайските технологични амбиции, а натискът от страна на САЩ заплашва да спре техните доставки от чужбина.

"Китайското правителство осъзнава, че полупроводниците са в основата на всички модерни технологии и страната не може да зависи повече от американските доставки. На фона на по-строгите американски ограничения върху достъпа до чипове отговорът на Китай може да бъде единствено развиване на своята собствена индустрия", коментира Дан Уанг, технологичен анализатор в изследователската компания Gavekal Dragonomics.

Администрацията на Тръмп ограничи износа на технологии на китайски компании, и по-конкретно на Huawei Technologies Co Ltd.

Освен това през последните месеци напрежението между САЩ и Китай се увеличи на фона на справянето с пандемията от коронавирус и търговската война между двете държави.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X