Бизнес

Mastercard обмисля консолидиране на недвижимите си имоти

Мария Динкова

Mastercard създава специален екип "бъдещето на работата", който да разгледа възможностите за консолидиране на офис пространствата на компанията и разширяване на програмите за работа от разстояния след края на кризата, пише Finextra.

Почти 90% от служителите на Mastercard глобално в момента работят от вкъщи, като мерките за социална дистанция и измерване на температурата се прилагат за 10% от персонала, на когото се налага да посещава офисите.

Директорът "Човешки ресурси" в Mastercard Майкъл Фракаро отбелязва, че компанията няма да иска от служителите си да се връщат на работните си места, докато те не са сигурни, че пандемията е овладяна.

Междувременно новата работна група ще трябва да оцени недвижимите имоти на компанията, като се има предвид, че голяма част от служителите на Mastercard по света - 20 хил. души - може би ще изберат да работят от домовете си, когато кризата премине.

Когато ситуацията се стабилизира, компаниите могат да установят, че техните офиси са около 30% пълни, отбелязва експертът.

"Ние заявихме предварително на нашите служители, че те имат избор... искаме те да вземат решение за това кога се чувстват комфортно да се върнат в офиса. Когато има надеждно тестване, съществува ваксина и хората се чувстват комфортно да се върнат, то тогава ще се увеличи броят на служителите в офиса. Но преди това, те ще бъдат доста по-малко в сравнение с преди", подчертава Фракаро.

По време на конферентен разговор миналия месец изпълнителният директор на Barclays Джес Стейли заяви пред акционерите, че след като пряката опасност отмине, може да има промяна в начина, по който се възприемат офисите: "Представата за 7 хил. души в една сграда, може да остане в миналото.

Citigroup, от своя страна, обмисля временно преместване в предградията, докато не стане безопасно връщането в Манхатън. Същевременно изпълнителният директор на Morgan Stanley Джеймс Горман говори за бъдеще с "много по-малко недвижими имоти".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X