Ит Лидери

ИТ фирмите ни се заемат спешно с електронното здравеопазване

Владимир Владков

Министерството на здравеопазването сключва меморандум с ИТ асоциации за създаване на нужните е-системи и регистри

Български ИТ фирми ще се заемат "спешно" с изграждане на национална здравно-информационна система, включително електронно здравно досие, електронна рецепта, регистри на лекарства и други системи. Това стана ясно на съвместен брифинг на правителството и Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) (до октомври 2019 г. позната под името Българска аутсорсинг асоциация). От асоциацията заявиха, че фирмите членове ще предоставят безвъзмедно поне 15 000 часа на техни специалисти, като целта е тези часове да бъдат използвани за подобряване на системи, особено тази в здравеопазването", обяви Илия Кръстев, председател на УС на асоциацията. Той обясни, че вече една седмица водят разговори с различни членове на правителството, за да се уточни от каква точно помощ има нужда в момента.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че Министерство на здравеопазването се опитвало вече една година "безуспешно" да възложи тази поръчка, но тя пропадала заради обжалвания. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев допълни, че с ИТ асоциациите ще бъде сключен меморандум за създаването на ключови за сектора системи, включително електронната рецепта, електронно направление, електронно здравно досие, ключови регистри, специализирана система за проследяване на лекарствата, както и информационна система за диагностициране на лица и на лицата под карантина. По думите на Дончев за проследяване на спазването на карантината вече имало предложено решение, подобно на използваното в Израел, като готовият продукт щял да бъде показан до няколко дни.

"Здравните ни картони, здравните ни карти трябва да бъдат максимално добре защитени, заяви премиерът Борисов в отговор на въпрос относно рисковете за кибер сигурността на новите решения. - Тази електронната здравна карта и тези електронни здравни услуги ще ни каже веднага от колко легла имаме нужда. Електронната рецепта ще постави под контрол целия сектор, за който много хора твърдят (дали е вярно или не), че изтичат много средства."

"Към този ход ни подтикна тежкото положение, в което се намира държавата. Като високотехнологични компании, ние сме ориентирани към износ, но също страдаме от това, което се случва в световната икономика, което освобождава (наши) ресурси, допълни Пламен Цеков, член на УС на AIBEST. - Залагаме на принципа "Помогни на държавата, ако искаш в някакъв момент тя да ти помогне на теб. Много технологични компании са започнали да работят "про боно" върху множество технологични проекти, така че да подпомогнем правителството и институциите да са много силни на ИТ фронта. В България има много добри ИТ специалисти на световно ниво и сега е моментът да се обърнем (към нуждите) и да направим смислени неща." Ивайло Славов, член на УС на AIBEST, допълни, че идеята е била подкрепена не само от всички членове на асоциацията, но и от редица други ИТ асоциации.

Засега не е ясно дали предоставените часове труд на ИТ специалистите ще бъде достатъчни за разработка на системите в здравеопазването, нито как ще бъде възложена и приета тяхната разработка. Министър Ананиев допълни само, че и държавната ИТ фирма "Информационно обслужване" АД ще дари 1500 часа труд на свои специалисти.

От AIBEST обявиха, че e готова да активира в кратки срокове и интегрирана уеб базирана информационна система, която включва информационна платформа, система за насочване, дистанционно консултиране, Q&A модул в реално време и кол-център екипи в подкрепа на Националния оперативен щаб, здравните институции и болниците. Асоциацията обеща да предостави на правителството анализ на трансформациите в бизнеса, публичния сектор и социалните системи, предизвикани от пандемията COVID-19. Анализаторите на компаниите в AIBEST ще проследят, анализират и предоставят успешни практики и препоръки за промени на политики и нормативна уредба на база трансформациите в икономиката, пазара на труда, международните отношения и стратегическите за България сектори.

Снимка: Излъчване наживо на брифинга във Facebook страницата на Bulgaria OnAir
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X