Ит Лидери

Bosch обяви, че е разработила бърз тест за COVID-19

Владимир Владков

Нов напълно автоматизиран бърз тест за COVID-19 е разработила германската компания Bosch, като уредът ще помогне на лекарски кабинети, болници, лаборатории и здравни центрове да поставят бързи диагнози. Бързият тест може да диагностицира 10 респираторни патогена едновременно за диференциална диагноза и отговаря на изискванията на Световната здравна организация (СЗО), добавят от Bosch.

"Тестът за бърза молекулярна диагностика се осъществява с уреда за анализ Vivalytic, разработен от дъщерната компания "Решения за здравеопазването" на Bosch (Bosch Healthcare Solutions). Искаме бързият тест за COVID-19 на Bosch да допринесе за възможно най-бързото овладяване на пандемията от коронавирус. Тестът ще ускори идентифицирането и изолацията на заразените пациенти", заяви д-р Фолкмар Денер, председател на управителния съвет на Robert Bosch.

Разработен само за 6 седмици, бързият тест открива коронавирусната инфекция SARS-CoV-2 за по-малко от два часа и половина - от вземането на пробата от пациента до пристигането на резултата. Друго предимство на бързия тест е, че той може да се извърши директно на мястото на лечение. Така се елиминира необходимостта от пренасяне на пробите. Пациентите бързо ще получават информация за здравословното си състояние, а заразените лица ще бъдат идентифицирани и изолирани незабавно. При тестовете, които се използват в момента, пациентите обикновено трябва да изчакат един до два дни за резултата, обяснява д-р Денер.

По информация на самата компания, при различни лабораторни тестове със SARS-CoV-2 тестът на Bosch е дал резултати с точност над 95%, като отговарял на стандартите за качество на Световната здравна организация (СЗО). "С помощта на тампон се взема проба от носа или от гърлото на пациента. След това патронът, който вече съдържа всички необходими за теста реагенти, се поставя в уреда за анализ Vivalytic. По време на анализа медицинският персонал може да изпълнява други задачи, например лечение на пациенти. Анализаторът Vivalytic е удобен за употреба, така че дори медицински персонал, който не е бил специално обучен, може да извърши теста надеждно. Vivalytic на Bosch извършва до 10 теста в рамките на 24 часа. Това означава, че само със 100 уреда могат да се оценят до 1000 теста дневно. Като се има предвид динамичното разпространение на коронавируса SARS-CoV-2, лабораториите вече са надхвърлили капацитета си. Така че Vivalytic на Bosch ще увеличи значително наличните възможности за тестване", обясняват разработчиците.

При различни лабораторни тестове със SARS-CoV-2 тестът на Bosch е дал резултати с точност над 95%

© Bosch

При различни лабораторни тестове със SARS-CoV-2 тестът на Bosch е дал резултати с точност над 95%


От германската компания добавят, че бързият им тест е сред първите в света напълно автоматизирани молекулярни диагностични тестове, които могат да се използват директно от всички медицински заведения. С този апарат пробата може да се тества не само за COVID-19, но и за още 9 други респираторни заболявания, включително грип тип А и тип В. "Тестът на Bosch предлага диференциална диагноза, която спестява на лекарите времето, необходимо за допълнителни тестове. Той бързо им осигурява надеждна диагноза, за да могат незабавно да започнат подходящо лечение", споделя Марк Майер, президент на "Решения за здравеопазването" на Bosch. Новоразработеният тест ще бъде наличен в Германия през април, а след това ще бъде разпространен и на пазарите в Европа и в света.

Бързият тест на COVID-19 на Bosch е резултат от сътрудничеството между дъщерната компания на Bosch "Решения за здравеопазването" и северноирландската компания за медицински технологии Randox Laboratories. "Заедно с нашия партньор Randox успяхме да разработим този иновативен бърз тест за много кратко време и вече можем да го предложим на пазара. Уредът за анализ на Bosch Vivalytic оценява теста безопасно и надеждно директно в болницата, в лабораторията и в лекарския кабинет, като гарантира възможно най-добрата защита на пациентите и медицинския персонал", казва Майер. В момента компанията проучва как може да помогне за незабавното тестване на лекарите и медицинския персонал в лечебни заведения като болницата "Роберт Бош", така че да могат да работят възможно най-дълго - и то без риск от заразяване на други хора.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X