Бизнес

Нови дарения за лечебните заведения у нас в борбата срещу коронавируса

Мария Динкова

Софтуерната компания "Хаос Груп" (Chaos Group) дарява 200 хил. лв за закупуването на животоспасяваща техника и консумативи, необходими на болниците за справянето с коронавируса у нас. Към тази сума ще бъдат добавени и лични дарения от служителите на компанията в София, които подеха инициатива за дарителска кампания в подкрепа на лечебните заведения и техните екипи.

Дарението се осъществява с посредничеството на Фондация BCause, партньор на кампанията #ЗаДоброто срещу Covid-19 в България. Фондацията получава ежедневно информация за нуждите на широк кръг от лечебни заведения в страната и съдейства за поръчката и доставката на необходимите техника и материали.

"Въпреки препоръката за социална дистанция в тази кризисна ситуация ние сме още по-свързани като част от едно общество. Важно е да запазим солидарността помежду си и да помогнем на тези, които имат нужда. Благодаря на екипа на "Хаос Груп" за споделеното желание да подкрепим българските медици на "бойното поле" срещу вируса. Благодаря и на инициаторите на кампанията #ЗаДоброто и на Фондация BCause, които оказват реална помощ на нуждаещите се болници и съдействат подкрепата от дарителите като нас да стига по-бързо на точното място", коментира Петър Митев, съосновател и изпълнителен директор на "Хаос Груп".

С дарената сума от компанията е предвидено закупуването на няколко респираторни апарати за болници, както и защитно облекло и консумативи за медицинските екипи. Апаратурата ще бъде доставена на лечебните заведения спрямо актуалните нужди към момента на поръчката, като координацията на доставката ще бъде извършена от Фондация BCause. В края на месец март за същите цели ще бъде насочена и сумата, дарена от служителите на компанията, която се събира в момента.

Също така днес УниКредит Булбанк обяви, че дарява 100 хил. лева на болница "Пирогов" , за да покрие възникналите извънредни медицински нужди. Това дарение следва усилията на УниКредит за справяне с пандемията COVID - 19 - в Италия, където финансовата институция дари над 2 милиона евро за медицинско и защитно оборудване, изследвания и грижи за пациентите.

"В моменти като тези е важно да останем заедно, работейки за нещата, които наистина имат значение. Изправени сме пред общо предизвикателство и здравето на хората е основен приоритет за всички нас. Решихме, че най-добрият начин за справяне с тази спешна нужда е чрез подкрепа на болница "Пирогов", която осигурява жизненоважни грижи за най-засегнатите ", заяви Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

"Пирогов" e най-големият по рода си център за спешна медицинска помощ в България и в момента е изправен пред предизвикателството на COVID 19. "Нашият екип от професионалисти е изключително благодарен на всички дарители, които реагират толкова бързо и ни подкрепят в нашата съвместна битка срещу невидимия враг", коментира проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X