Бизнес

Испанското правителство защити Telefonica от "враждебно" изкупуване

Владимир Владков

Правителството на Испания обеща да защити Telefonica от враждебни оферти за поглъщане, които могат да бъдат отправени от чуждестранни инвеститори, искащи да се възползват от резкия спад на цената на акциите на оператора. Мерките са предвидени в извънредното законодателство.

Кралският декрет 8/2020, приет в отговор на пандемията от Covid-19, постановява, че инвеститори извън Европейския съюз и Европейската асоциация за свободна търговия, няма да имат възможност да държат дял над 10 на сто от испанките компании с акции на борсата.

В закона е добавено още, че подобни инвеститори няма да могат да поемат контрола над компании в редица сектори, включително комуникации и медии.

Кризата заради коронавируса продължава да оказва огромно въздействие върху пазари и компании, но Telefonica бе ударена много силно. Към 19 март борсовата цена на акциите на оператора са на ниво около 4,5 евро, което е с 30% по-малко спрямо миналия месец.

100 процента от акциите на Telefonica са пуснати на борсата, като има над 1,5 милиона директни акционети. Щатската инвестиционна компания BlackRock е най-големият акционер, но едва с 6,7 на сто дял.

Снимка: Pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X