Ит Лидери

ДАЕУ: Гражданите могат да ползват е-услуги с безплатен КЕП

Владимир Владков

Принудителната социална (само)изолация заради риска от зараза с новия коронавирус принуди много от гражданите и фирмите да започнат да използват разработените електронни административни услуги, а администрацията да започне по-системно да обменя нужните й данни. Държавна агенция "Електронно управление" напомни, че гражданите и фирмите имат възможност да заявяват чрез единния портал www.egov.bg административни услуги, без да се налага посещават на място съответната администрация,

Достъпът до тях става чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден върху физически носител от доставчиците на удостоверителни услуги, но може да се използва и персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националния осигурителен институт.

От ДАЕУ обявиха, че два от тези доставчици "Борика" АД и "Евротръст Технолъджис" АД, предоставят безплатен облачен или мобилен КЕП, с който за период от един месец да подписват безплатно заявленията за електронни административни услуги. Подписването може да се извършва в платформите на дружества, съответно https://my.b-trust.bg и https://portal.evrotrust.com. Тези мерки са предприети заради въведеното извънредно положение, като редица институции, включително НАП, НОИ и други пренасочиха физическите посетители на своите офиси към електронните си услуги.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X