Ит Лидери

Иновативна родна фирма осигури безвъзмездно телемедицинска технология

Владимир Владков

Naicoms осигурява онлайн комуникация както с лекари, така и между медицински специалисти

Иновативна технология за телемедицина, разработена от българската стартираща компания "Найкомс" (Naicoms), може да осигури безопасен достъп до здравни услуги в условия на усложнена здравна ситуация. Фирмата, която получи награда за "Социална иновация" в конкурса "Иновативно предприятие на годината 2019", предлага решението безвъзмездно.

Системата Medcare се използва и в момента от редица болници като УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"; УМБАЛ "Света Анна" София и лечебни заведения в още 30 населени места. Всеки заинтересован лекар може да си създаде профил и график за онлайн консултации бързо и лесно, като може да се върже с нас за съдействие при нужда. Уебинарите в MedCare могат да бъдат достъпвани от всяко място, през всеки браузър, като в една сесия могат да се включат до 1000 участника. Уебинарите MedCare са решение за обучение, демонстрации и комуникации един към много потребители.

Куфарът Medcase, част от решението, включва медицинско-диагностични устройства диагностични и възможност за качествена телемедицина. Той може да съдържа термометър, апарат за кръвно налягане; спирометър; портативен уред за ЕКГ; апарат за измерване на кръвна захар; апарат за измерване на кръвна захар; пулс оксиметър; анализатор на урина; цифров стетоскоп и други медицински уреди. Данните от медицинско-диагностични устройства се прехвърлят автоматично и се съхраняват за проверка, а наличната двупосочна аудио-видео комуникация спомага за осъществяването на пълноценни медицински прегледи и консултации.

Куфарът Medcase, част от решението,

© Naicoms

Куфарът Medcase, част от решението,


Фирмата има разработени и други хардуерни и софтуерни продукти за телемедицина като устройство, стартиращо се с едно натискане на копчето, обезпечаващо нуждата от специализирана техника за аудио-видео комуникация. Подобни устройства има разположени в над 30 точки в здравни заведения в България.

Скрийншот от онлайн консултация с възможност за разглеждане на специализирани изследвания.

© Naicoms

Скрийншот от онлайн консултация с възможност за разглеждане на специализирани изследвания.


"Телемедицината сама по себе си не лекува, но, както отбелязва и Световната здравна организация, "разстоянието е критичен фактор". Чрез използването на информационни и комуникационни технологии се предоставя равнопоставен достъп на хора от цялата страна за здравна консултация на хронично болни, на хора под карантина с различни специалисти и много други, като целта е избягване на контакт и пътуване", обяснява Иван Йосифов, изпълнителен директор на "Найкомс" ЕООД.

Част от възможностите на платформата са гарантирана надеждна аудио видео връзка, уеб чат, споделяне на документи, обмен и разглеждане на изследвания от образна диагностика, включително във формат DICOM. Онлайн базирана, платформата е лесна и интуитивна за използване като има възможност за консултация и само по документи. Достъпна през интернет, платформата не изисква специализиран хардуер или специализирани технически умения.

"Иновативните технологии като телемедицината намират доказано широко приложение в цял свят. Само за последния месец използването им се е увеличило многократно в редица държави. Ннякои платформи съобщават за 2 милиона потребители за един месец, което при други условия е годишното потребление на услугата", допълва Йосифов.

"Найкомс" са изпратили предложението си до националните институции в края на февруари, като към настоящия момент няма получен отговор. "За нас това е начин да допринесем за по ефективната превенция на разпространението на коронавируса и на грип тип Б. Смятаме, че това е и добра възможност за ефективно използване на български иновационни технологии с голяма социална значимост", заяви Иван Йосифов.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X