Бизнес

MediaTek, Amdocs, Intel, Vivo, NTT Docomo и CommScope също се отказаха от MWC

Владимир Владков

Още 6 компании решиха да не рискуват зараза с коронавирус и се отказаха от участие в Световния мобилен конгрес 2020 в Барселона.

Amdocs, чийто софтуер е в сърцето на системите на редица телекоми, обикновено разполага с много един от най-големите щандове. Японската компания NTT Docomo е първият голям оператор, който реши, че не си струва да съчетава нови вируси с чужд климатик, а CommScope е основен играч в областта на фиксираната инфраструктура. Intel също реши да се откаже, а скоро след това и друг голям конкурент в областта на 5G чиповете - MediaTek, както и китайския производител на смартфони VIVO.

Дори Samsung ще присъства по-скромно тази година, но това бе планирано. Корейската компания няма да организира голяма пресконференция в Барселона, а ще обяви своите нови продукти Galaxy S20, Galaxy Z Flip и Galaxy Buds+ по-късно тази вечер.

"Изправени пред опасенията за общественото здраве от новия коронавирус ние поставяме най-важния приоритет върху опазването на здравето на нашите служители, клиенти и партньори, заяви Шъки Шефер, изпълнителен директор на Amdocs. - Въпреки че оценяваме предпазните мерки, предприети от GSMA, вярваме, че най-сигурният вариант е да не присъстваме на MWC 2020 в Барселона."

Засега съобщението от NTT е само на японски, като то гласи, че операторът е планирал да представи своите услуги от 24 февруари (понеделник) до 27 февруари (четвъртък), но заради разрастване на авъздействието на новия коронавирус и вземайки предвид безопасността на посетителите, фирмите партньори и служителите, са решили да се откажат от изложението.

"С продължаващата глобална заплаха от коронавируса CommScope взе решение да отмени физическото ни присъствие на Mobile World Congress 2020 в Барселона, се казва в съобщението на CommScope. - Това не е решение, което изпълнителният ни екип взе с лекота, и въпреки че вероятността да се заразят с вируса е малка, няма да рискуваме здравето на нашите служители, нито бизнес въздействието, което би довело, ако бъде наложена карантина."

Сегашните съобщения допълват списъка с отказали се големи участници, като организаторите от GSMA се надяват тази тенденция да не продължи, тъй като остават само 10 дни до откриването на изложението Mobile World Congress 2020 на 24 февруари.

Xiaomi например потвърди, че ще присъства на конгреса, като взима всички предпазни мерки. Очаква се китайският производител да обяви глобално своите флагмански смартфони на 23 февруари, които обаче ще бъдат представени първо в Китай на 13 февруари.

GSMA актуализираха правилата за безопасност, като въведоха нови предпазни мерки и ограничения, които да минимизират риска от заразяване с коронавирус:
  • Всички пътници от провинция Хубей няма да имат достъп до събитието;
  • Всички пътници, които са били в Китай, ще трябва да представят доказателство, че са били извън азиатската страна 14 дни преди събитието (печат в паспорта или здравен сертификат);
  • - Ще бъде прилаган температурен скрийнинг на редица места;
  • Участниците трябва да гарантират, че не са били в контакт с някой заразен.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X