Бизнес

GlobalData описа основните макроикономически фактори на пазара на полупроводници

Александър Главчев

Нови полупроводникови продукти ще донесат по-ниски закъснения, увеличена пропусквателна способност и производителност с навлизането на 5G мрежите. Те обаче ще стартират наново много индустриални цикли по отношение на архитектурите, бизнес моделите и материалите. Китай продължава да е основният играч на пазара на полупроводници, отчитат анализаторите от GlobalData свой нов доклад, озаглавен Tech, Media, & Telecom Trends 2020 - Thematic Research.

Допълва се, че търговската война в САЩ се очертава да бъде продължителна, объркваща и разрушителна. Според анализаторите "скоростта, с която индустрията на полупроводници в Китай става самодостатъчна, е най-големият структурен проблем, който се сблъсква с индустрията".

От GlobalData публикуваха разширени данни за всяка от макроикономическите тенденции при проводниците, които ще се развиват през 2020 г.

Китай купува над 40% от световната полупроводникова продукция, но тамошните производители успяват да покрият едва 20 на сто от търсенето. Поне 30% от оборотите на 7-те американски топ производители на чипове се генерират именно на китайския пазар, като в замяна получават услуги от сферата на веригата за доставки като тестване и опаковане.

Забраната на САЩ за доставки на чипове за Huawei, въвеждането на едри китайски компании в черни списъци заради доставки на оборудване за следене на уйгурите, както и препятстването на корпоративни придобивания, принуждават Пекин да търси самостоятелност.

Нестабилните отношения межу САЩ и Китай ще се съхранят още поне две години, смятат от GlobalData. Китай няма да постигне паритет със САЩ, Корея или Тайван до 2025 г. Въпреки това, дотогава вероятно местното производството ще успее да задоволи 25% от нуждите.

Китайското правителство разчита до голяма степен на гиганти Baidu, Alibaba и Tencent, както и на инвестиции в стартиращи компании за развитие на своята родна индустрия. Филиалът за чипове Pingtouge на Alibaba може да стане една от най-модерните и агресивни операции в тази насока рамките на пет години.

Непредсказуемите политически решения на Доналд Тръмп ще продължат поне до президентските избори през ноември 2020 г. Въведените от него мита имаха отрицателни последици за бизнеса и потребителите в САЩ. Досега американската полупроводникова индустрия успява да намали въздействието на таксите чрез маневри във веригата за доставки.

До средата на 2019 г. в Пекин смятаха, че Тръмп е слаб. Китай се подготвя за борба с продължителна технологична война със САЩ. Вярата е, че страната има преимущество, ще определи интензивността на бъдещи подобни стълкновения.

Позицията за Китай по отношение кандидата за президент на Демократическата партия ще бъде важен въпрос по време на предизборната кампания, уверени са още от GlobalData. Вероятно платформата за 2020 г. на партията ще поиска многостранно сътрудничество с Европа, Япония и др. за противопоставяне се Китай.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X