Бизнес

Франция глобява Apple с 25 млн. евро заради умишленото забавяне на iPhone

Мария Динкова

Главното управление по въпросите на конкуренцията, потреблението и борбата с измамите (DGCCRF) на Франция глобява Apple с 25 млн. евро заради умишленото забавяне работата на по-старите iPhone модели, пише Engadget. Въпросът, който беше повдигнат във връзка с управлението на батериите, се приема като опит за принуждаване на потребителите да обновят своето устройство, преди да е необходимо. В крайна сметка от Apple признаха за практиката, но се съгласиха да плати глобата и да публикуват прессъобщението по въпроса на своя френски уебсайт.

През 2017 от компанията признаха, че изкуствено забавят работата на по-старите модели, но обясниха, че това не е циничен метод да увеличават своите печалби. Вместо това забавянето има за цел да намалят използването на процесора при по-старите устройства, при които работата на батерията е компрометирана. На практика, телефоните се забавят, за да се предотврати преждевременното спиране или лошото функциониране.

В началото на 2018 френските власти започнаха разследване на програмата, за да разберат дали Apple превръща функциониращи устройства в остарели. По това време технологичният гигант се извини и предложи отстъпки при смяна на батериите, като 11 млн. потребители трябваше да платят само 29 долара за нова.

След това от компанията заявиха, че са променили системата си за управление на iPhone 11, така че батерията да работи пълноценно по-дълго време. Също така от Apple изразиха своя ангажимент да създават смартфони, които живеят "възможно най-дълго". В допълнение през следващия месец на френския сайт на компанията ще стои прессъобщението по въпроса, в което ще се посочва, че технологичният гигант е извършвал измамни бизнес практики и е платил глоба заради тях.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X