Бизнес

Еврокомисията добави 5G в списъка с подозрения към Qualcomm

Владимир Владков

Qualcomm разкри, че е станала обект на разследване на Европейската комисия, свързано с продажбата на 5G оборудване, като потенциалното наказание при доказване на вина за неконкурентно поведение достига 10 на сто от годишните приходи или ограничение на бизнеса.

Заедно с най-новия си финансов отчет компанията каза, че е получила заявка за информация от ЕК като част от текущо проучване на това дали Qualcomm злоупотребява с пазарните си позиции на пазара на 5G "baseband" процесори, за да спечели нечестно предимсвто при продажбата и на своя пакет за радиочестотна връзка.

Qualcomm каза, че подготвя своя отговор до комисията, но наблегна на факта, че нейните бизнес практики не нарушават антимонополните правила на Европейския съюз.

В съобщението до борсовата комисия пише още, че "е трудно да се предвиди изхода от този проблем и какви мерки (ако изобщо има такива) могат да бъдат наложени от Еврокомисията". Компанията добавя, че може да бъде наложена значителна глоба или съществени възбрани върху бизнес операциите.

Не за първи път Qualcomm се изправя пред разследване на ЕК, която през последните две години наложи огромни глоби на компанията.

През 2019 г. тя бе глобена с €242 милиона за нарушения, свързани с 3G технологията, направени през 2010 г., а след това последва и огромната глоба от €997 милиона след разследване за договореностите й с Apple. И по двете дела Qualcomm пледира, че е невинна, и в момента тези глоби се обжалват.

Снимка: Qualcomm
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X