Бизнес

Apple затваря всичките си локации в Китай

Иван Гайдаров

Apple обяви в събота, че ще затвори всички свои магазини и корпоративни офиси в Китай до 9 февруари - значителна ескалация в отговор на коронавирусната епидемия, обхванала Китай, която се отразява вече негативно върху глобалните пазари.

"Въз основа на най-новите съвети на водещи здравни експерти, ние затваряме всички наши корпоративни офиси, магазини и контактни центрове в континентален Китай до 9 февруари. Ще продължим да следим отблизо ситуацията и с нетърпение очакваме да отворим възможно най-скоро", се казва в позиция на компанията.

Говорителят на Apple отказва да коментира как епидемията се отразява върху бизнеса на компанията. Тя разчита на фабриките си в Китай за производството на голяма част от своите продукти, които продава по целия свят. Китайското правителство призова много производства да останат затворени до 10 февруари, което означава повече от седмица планирано производство да бъде преустановено.

Apple също така разчита на Китай за около 1/5 от общите си продажби. Компанията има повече от 40 локации в страната и тази седмица съобщи, че се е върнала към растеж на приходите заради по-добри от очакваните продажби на iPhone.

Преминаването на Apple към затваряне на магазини и офиси идва по-малко от седмица, след като главният изпълнителен директор Тим Кук обяви по време на разговор с инвеститори, че компанията затваря само един магазин и намалява работното време на останалите.

По думите на Кук Apple е взела предвид потенциалните ефекти на коронавируса върху продажбите в своите насоки за приходите през текущото тримесечие, докладвайки по-широк от обичайния диапазон - между 63 и 67 милиарда долара.

Около 10 000 души в Китай са заети директно в структурите на Apple. От компанията твърдят, че индиректно в азиатската страна за тях работят повече от три милиона души чрез веригата им за доставки, която включва и организации като Foxconn Technology Co.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X