Бизнес

Съдът нареди на Apple да плати $85 милиона в дело за безжични патенти

Владимир Владков

Apple получи съдебно нареждане да плати $85,23 милиона на канадската технологична компания WiLAN, след като съдът постанови, че Apple е нарушила два от патентите, покриващи безжичните комуникации.

В свое изявление патентодържателят коментира, че постановлението е издадено от районен съд в Южна Калифорния в края на миналата седмица. Делото е преразгледано след изслушването на август 2018 г., когато съдебно жури реши, че Apple е виновна в нарушаване на спорните патенти, като нареди на компанията да плати на WiLAN сума в размер на $145,1 милиона.

Новият съдебен състав се е фокусирал само върху щетите. Патентите, собственост на WiLAN, която е поделени на канадската публична технологична компания Quarterhill, са свързани с технологии, даващи възможности за осъществяване на разговори едновременно с изпращането на мобилни данни, съобщават от Bloomberg.

През 2019 г. районен съдия предложи на WiLAN да приеме $10 милиона от Apple или да се насочи към ново дело, след като реши, че компанията, държаща интелектуалната собственост, е използвала некоректен метод за изчисляване на щетите. WiLAN e решила да избере нов процес, който да преизчисли щетите. През 2010 г. компанията, която държи и други патенти, заведе дела срещу Apple, HP и други компании за нарушаване на патент за технологията Bluetooth.

Снимка: Pixabay.com/QuinceMedia
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X