Ит Лидери

Microsoft представи план за нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Иван Гайдаров

Microsoft се ангажира да премахне целия въглерод, генериран от производството ѝ, до 2050 г. и да инвестира 1 милиард долара в нов климатичен фонд за разработване на технологии за намаляване и отстраняване на въглеродния диоксид от атмосферата. В блога на компанията нейният президент Брад Смит очерта набор от цели за намаляване на въглеродния ѝ отпечатък, включително производството на технологичния гигант да стане въглеродно неутрално до 2030 г.

Като част от програмата си Смит заявява, че Microsoft ще премине към 100% възобновяема енергия в рамките на следващите пет години. Компанията също така обещава да намали въглеродните си емисии с повече от половината и да трансформира автомобилния си парк за глобални операции в електрически до 2030 г.

До 2050 г., обяснява Смит, Microsoft планира да уравновеси целия отделен въглерод от създаването на компанията през 1975 г. чрез отрицателни емисионни подходи, потенциално включващи залесяване, отстраняване на въглерода от почвата, улавяне и съхранение на въглерода директно във въздуха и др.

От юли Microsoft ще изисква от своите бизнес отдели да заплащат вътрешна въглеродна такса за непреки емисии, произведени от техните вериги за доставки.

През следващите четири години фондът за климатични иновации на компанията ще инвестира 1 милиард долара в нови технологии за намаляване и отстраняване на въглерода от околната среда.

"Ние разбираме, че това са само част от необходимата инвестиции, но се надяваме, че те ще стимулират повече правителства и компании също да инвестират по нови начини", коментира Смит и добавя, че компанията ще продължи да инвестира в проекти за мониторинг и моделиране на въглеродните емисии чрез програмата си AI for Earth.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X