Бизнес

Компания за медицински технологии съди Apple за кражба на патенти

Иван Гайдаров

Компанията за медицински технологии Masimo обвини Apple, че е нарушила десет от патентите ѝ при създаването на Apple Watch и дори е завела съдебно дело с иск за забрана на продажбата на определени устройства, съобщава Bloomberg.

Технологичният гигант е обвинен в кражба на търговски тайни и нерегламентирано използване на технологията на Masimo и нейното дъщерно дружество Cercacor, свързана с мониторинга на здравословното състояние, което производителят на iPhone очевидно е получил под формата на работни отношения.

Двете компании искат забрана за използването на патентованата им технология в Apple Watch 4 и Apple Watch 5, както и обезщетение за нанесени щети.

В документите по делото се описват подробно срещите между Apple и Masimo през 2013 г., на които е обсъждано потенциално сътрудничество. Apple обаче наема някои от ключовите служители на по-малката компанията, включително главния директор по медицинските технологии Майкъл О'Райли, който дори става вицепрезидент на Apple. Технологичният гигант привлича и Марсело Ламего, CTO на Ceracor, като и двамата са имали достъп до чувствителна техническа информация.

Според обвинението Apple е откраднала технологията за неинвазивен мониторинг, която решава проблемите с производителността на Apple Watch. Освен това производителят на iPhone е нарушил патентите на Masimo, свързани с измерването на нивата на кислород в кръвта и сърдечната честота, използвайки светлинни излъчватели и детектори.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X