Бизнес

CES 2020: Sony – мобилност, забавление и високи технологии

Иван Гайдаров

"Sony се стреми да създава продукти, съдържание и услуги, които са на една вълна с потребителя и оказват положително въздействие върху обществото, като се уповава на мисията на компанията да насища света с емоции посредством силата на технологиите и креативността." Това заяви президентът и изпълнителен директор на Sony Corporation, Кеничиро Йошида, по време на пресконференция, която се проведе преди публичното откриване на изложението CES 2020 в Лас Вегас.

След него думата взе Джим Райън, президент и изпълнителен директор на Sony Interactive Entertainment, който обяви, че до момента са продадени на 106 милиона PlayStation 4 устройства по целия свят, а броят на активните месечни потребители в PlayStation Network е достигнал 103 милиона. Той също така представи най-новите технологии и функции на PlayStation 5, предвиден за празниците, и разкри за първи път дизайна на новото лого на конзолата. "Нашето обещание към 100-милионната общност на PlayStation е да продължим да предлагаме най-голямото и най-доброто съдържание, което да осигури на геймърите уникално преживяване с безпрецедентна скорост", заяви още Джим Райън.

При предаването на живо на спортни събития Sony представи скорошното си постижение в концептуалните тестове за 5G съвместимост при заснемане на футболен мач, разработени съвместно с NBC Sports и Verizon.

Основни продукти и прототипи на изложението

Щандът на Sony включва редица продукти, подчинени на идеята за създаването на устойчиво развитие и добавена стойност, която всеки един от различните бизнеси на компанията се стреми да постигне като част от визията си да бъде "близко до хората". На изложението могат да се видят множество технологии, с които Sony се стреми да се доближи още повече до създателите на съдържание и потребителите, като им позволи да се докоснат до "реалността" чрез видео и звук с висока резолюция в три измерения. Освен това на щанда присъстват и технологии за предаване в реално време и всякакви техни комбинации, които играят важна роля – от процеса на създаване до визуалното изживяване.

Еволюционно развитие в Imaging and Sensing технологиите в сферата на мобилността

"Safety Cocoon" е концепция за безопасно пространство, която подпомага сигурността при шофиране в ежедневни ситуации чрез 360-градусов поглед върху возилото, за да предотврати екстремни ситуации на пътя.

На щанда на Sony посетителите на изложението също така могат да тестват най-новите imaging and sensing технологии на компанията, изброени по-долу, които подкрепят реализирането на концепцията. Чрез тези технологии, които надминават възможностите на човешкото око, Sony се стреми да допринесе за постигането на едно безопасно, надеждно и удобно пътуване.

- CMOS сензор за изображения, който предоставя висока чувствителност, яснота и динамичен диапазон, като същевременно потиска LED трептенето*3, за да осигури прецизно разпознаване на обекти, дори в ситуации, когато конвенционалното им засичане е трудно.

- Solid State LiDAR, който се използва за ултра точно измерване на разстояния, с цел постигане на прецизна 3D визуализация на реалните пространства.

- Sensor fusion технология, която обединява възможностите на сензорите с различни характеристики, за да подобри точността на разпознаване, дори при неблагоприятни условия като мъгла, задно осветяване и шофиране през нощта.

- Time-of-Flight (ToF) сензорни решения за кабината на превозното средство използват технология за измерване на разстояния за откриване и разпознаване на хора и предмети в самия автомобил. Тази информация се използва за осигуряване на оптимизирана информационна и развлекателна система с интуитивен интерфейс, като управление с жестове, и така да повиши безопасността и комфорта в автомобила.

Нови предложения за мобилност, съчетаващи комфорт и забавление

Целенасочените усилия на Sony в сферата на мобилността в посока сигурност, благонадеждност, комфорт и забавление сега вече се обобщават в нова инициатива - "VISION-S." Първият прототип на превозно средство, произлязло от "VISION-S", може да се види на щанда на Sony. Той включва визуални и сензорни технологии, както и софтуер в купето, което използва изкуствения интелект, телекомуникациите и облачните технологии на Sony, за да може постоянно да обновява и развива функциите си.

Общо 33 сензора, включително CMOS визуалните сензори и ToF сензори, са включени в превозното средство, за да могат да засичат и разпознават хора и обекти както в колата, така и извън нея и да предоставят изключителна подкрепа по време на шофиране.

"360 Reality Audio" функцията на Sony предоставя дълбок и завладяващ звук чрез тонколони, вградени във всяка седалка, които обграждат пътниците в звук. Предните места имат достъп до панорамен екран, на който може да се гледа разнообразно съдържание, което се управлява чрез интуитивен потребителски интерфейс.

Технологична трансформация на предаването на живо от спортно събитие

Подобрения в 5G технологиите и изкуствения интелект дават нови полета за действие при създаването на видео съдържание.
- Концептуални тестове за 5G съвместимост

Sony тества новата концепция през декември 2019 г., като записа на живо мач по американски футбол с камера с 5G свързаност и доказа, че 5G дава повече свобода за работата с камерата, като същевременно намалява разходите и времето за организация на заснемането.
Посетителите на щанда на Sony ще могат да видят и видео, което представя тази концепция, както и оборудването, използвано по време на тестовете, включително Sony видеокамерата за рамо PXW-Z450, устройството Xperia 5G mmWave, което осигурява високоскоростна връзка, и прототип на предавател, който кодира и предава висококачествено видео в реално време.

- Видео анализи в реално време на основата на изкуствен интелект

Sony предлага нови видео изживявания, които подхранват вълнението от спорта чрез технология за видео анализи в реално време, базирана на изкуствен интелект. Посетителите ще се насладят и на демонстрация на тенис на маса, като играта ще бъде заснета на различни устройства, включително POV камерата на Sony HDC-P50, както и други камери със сензори за високоскоростни изображения на марката. От изображението, чрез deep learning технология, веднага се анализират позите на спортистите и движението на топката, а след това компютърно-генерирани герои, имитират предполагаемите движенията на спортистите. Представителите на Sony на CES 2020 също така ще покажат и демо видео, показващо броя въртения на топката чрез анализ на супер slow-motion видео.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X