Бизнес

Нови условия за навлизане на технологични компании във финансовия сектор

Иван Гайдаров

След като идеята на Facebook за създаване на собствена криптовалута – Libra – стана обект на критики от страна на регулаторни органи по цял свят, сега Съветът за финансова стабилност (FSB), международен орган, създаден след срещата на върха на Г-20 в Лондон през април 2009 г. като приемник на Форума за финансова стабилност, предупреждава, че нарастващото влияние на големите технологични компании повдига редица въпроси, свързани с финансовата стабилност, конкуренцията и поверителността на данните.

В свой доклад, публикуван в неделя, от организацията призовават за "бдителен мониторинг" върху преминаването на глобалните технологични гиганти към сектора на финансовите услуги, което застрашава традиционния банков сектор. FSB, който в момента се председателства от управителя на Федералния резерв – Рандал Куарлес - обръща специално внимание, че въпреки че е все още зараждаща се тенденция, в много страни технологичните компании вече са се фокусирали върху предоставянето на финансови услуги в общности, които са останали недооценени от големите банки.

В същото време много компании като Amazon, Facebook, eBay, Alipay и Googlе, които вече имат лицензи за предоставяне на разплащателни услуги в страни от Европейския съюз, включително Люксембург, Ирландия и Литва, въпреки че повечето от тях все още не са реализирали конкретни проекти в сферата.

"Банките в Европа и на други места вече са задължени да споделят клиентски данни с трети компании от финтех сектора, които искат да предлагат конкурентни платежни услуги. Това задължително условие трябва да се приеме и по отношение на големите технологични компании", категорични са от FSB, след което добавят: "Способността на големите технологични компании да използват вече натрупаните лични данни на потребителите повдига въпроса в каква степен властите могат да насърчат мобилността на данни между различните участници в пазара на финансови услуги. Това може да помогне за насърчаване и на конкуренцията и да осигури равнопоставеност между участниците в него".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X