Ит Лидери

Базарът на професиите подготвя децата за професионалното им бъдеще

Владимир Владков

Десетки интересни работни места и иновативни специалисти представи днес "Базар на професиите", който се организира за пета поредна година във форума "Джон Атанасов" на София Тех Парк от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). Свои щандове с вълнуващи експерименти, забавни игри и демонстрации са организирали повече от 20 компании, които участват в инициативата на БМГД "Гордея се с труда на моите родители", стартирала преди 7 години. Сред представените професии са свързани с т.нар. STEM дисциплини като тези на софтуерен, машинен, химикотехнологичен инженер, програмист, архитект, енергетик, специалист по Кибер сигурност, но също така и по-хуманитарни професии като писател, композитор, медиатор, защитник на децата (за първи път има щанд на UNICEF). Освен съвети за бъдещите професионалисти, експериментите показват интересни физически и химични явления като генериране на ток, задвижване на уреди с пара, създаване на дентални протези с 3D принтер и др.

"Изключително съм щастлив от подкрепата на отговорния бизнес, който инвестира в бъдещето на децата чрез най-ценното си – своето време, но съм сигурен, че чрез този непосредствен досег с децата и тяхното любопитство ще бъдете още по-вдъхновени и ентусиазирани, заяви при откриването на Базара председателят на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД) Огнян Траянов. - Дори да не решат днес точно каква професия ще изберат, децата ще видят многобройни възможни пътеки за реализация".

Председателят на "Българска мрежа на Глобалния договор на ООН" Огнян Траянова и изпълнителният директор на сдружението Дарина Георгиева откриват петия "Базар на професиите"

Председателят на "Българска мрежа на Глобалния договор на ООН" Огнян Траянова и изпълнителният директор на сдружението Дарина Георгиева откриват петия "Базар на професиите"


"Като организация за защита на децата ние работим с различни бизнеси, за да сме сигурни, че младите хора, които пораства, имам всякакви умения, които ще им помогнат веднага да се влеят в пазара на труда. Вярваме, че целите на ООН за устойчиво развитие са полезен инструмент, чрез който си партнираме с бизнеса, а същевременно младото поколение разбира отрано какво е нужно, за да бъдат постигнати тези цели", заяви д-р Джейн Муита, представител на UNICEF за България. Тя допълни, че на щанда на организацията младежите могат да разберат с какво се занимава един "защитник на децата" и какво се изисква, за да работиш за една международна организация като UNICEF.

"Инициативата "Гордея се с труда на моите родители" и заключителният "Базар на професиите" са много вълнуващи не само за децата, но и за екипите на компаниите, които се включват. Това са изключително смислени проекти, които възпитават у децата уважение към труда, карат ги да мечтаят какви искат да станат, като пораснат, учат ги да се развиват, срещат ги с различни хора и професии", добави Ана Финджикова, ръководител на отдел "Комуникации" в "Асарел-Медет".

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева изпрати поздравително обръщение към организаторите на Базара, в който заяви, инициативата е изключително ценна за обществото. "Проектите, в които МОН инвестира през последните години, са насочени към повече креативност, иновации и предприемачество. Учениците трябва да откриват в училището не само знания и умения, а да формират отношение към труда, което е изключително важно за бъдещата им успешна реализация. Детският базар на професиите не само и помага за професионалното ориентиране, но им дава и възможност да осъзнаят, че всеки проект е нужен на света със своята уникалност и креативност", допълва Сачева в обръщението си.

Базарът на професиите продължава и в събота, 23 ноември, с лекции, като входът за ученици е свободен.
Цялото откриване на събитието можете да видите във Facebook видеото на Computerworld:


Професията на геолога на щанда на Асарел Медет

Професията на геолога на щанда на Асарел МедетКак от картоф можем да генерираме електрически ток показват на щанда на Мини Марици изток

Как от картоф можем да генерираме електрически ток показват на щанда на Мини Марици изтокПрофесията на машинния инженер на щанда на ФЕСТО Производство изиска сръчност и умения.

Професията на машинния инженер на щанда на ФЕСТО Производство изиска сръчност и умения.Да сглобим сами газопровод на пресечен терен на щанда на Овергаз.

Да сглобим сами газопровод на пресечен терен на щанда на Овергаз.Инженер на ТехноЛогика показва как се създава тримерно изображение на реален обект чрез компютърна програма (например дентална протеза).

Инженер на ТехноЛогика показва как се създава тримерно изображение на реален обект чрез компютърна програма (например дентална протеза).3D принтерът на щанда на Дитра естествено предизвика много голям интерес сред учениците

3D принтерът на щанда на Дитра естествено предизвика много голям интерес сред ученицитеСпециалист по киберсигурност става все по-търсена професия

Специалист по киберсигурност става все по-търсена професия


© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X