Бизнес

Чешкото правителство одобри дигитален данък

Мария Динкова

В понеделник чешкото правителство одобри предложението за 7% дигитален данък, който има за цел да напълни държавните хазна като облага глобални интернет гиганти като Google и Facebook, пише Reuters.

Предложеният данък, който все пак трябва да бъде приет и от депутатите в парламента, покрива приходите, получени от таргетирането рекламиране, осигуряването на дигитални пазари и продажбата на потребителски данни.

Като цяло новото законодателство е насочено към услугите, предоставяни на чешките потребители.

То ще се прилага спрямо компании с глобални приходи над 826,50 млн. долара годишно, 4,32 млн. доларa оборот на чешкия пазар и обхват надхвърлящ 200 хил. потребителски профили.

От Министерството на финансите отбелязват, че от данъка ще могат да се съберат 2.1 млрд. крони следващата година, ако той влезе в сила от юни, и около 5 млрд. през следващите години. Предвижда се данъкът да бъде временен, докато не бъде постигната глобална сделка по въпроса.
Чехия е поредната държава в Европа, която въвежда дигитален данък, след като Европейският съюз не успя да постигне единодушие.

От Министерството на финансите допълват, че направеното предложение в Чехия е базирано върху по-ранните идеи за паневропейското законодателство.

Подобни ходове във Франция и Италия обаче предизвикаха по-силна реакция от страна на САЩ, където са разположени и най-големите интернет компании.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X