Бизнес

HP отказа на Xerox

Иван Гайдаров

HP все още не е готова да загуби своята независимост. Един от пионерите на технологичния пазар е отхвърлил предложението на Xerox за придобиване на стойност 22 долара на акция с аргумента, че настоящата оферта "подценява" стойността на компанията и не е в интерес на акционерите. От HP също така поставят под съмнение способността на Xerox да реализира подобна сделка заради намаляващите си приходи и перспективата за огромен дълг при обединяване на двете организации.

От HP обаче намекват, че са отворени за по-добра сделка. Бордът на компанията заявява е писмо до Xerox, че "същественият ангажимент" от страна на мениджърите и достъпът до подходяща информация може да помогне за по-точна преценка за стойността на сделката. Като цяло от HP са склонни да станат обект на придобиване, но искат да са сигурни, че подобен ход и имал смисъл.

Според анализатори зад сделката стои инвеститорът Карл Икан, който отдавна има желание да обедини двете компании. Икан изкупи наскоро дял от 1,2 милиарда долара в HP и притежава 10,6% от Xerox.

Иначе за HP съществуват аргументи както за продажба, така и за отказ на сделката. През октомври компанията обяви, че планира да съкрати до 9 000 работни места (около 16% от сегашния си брой служители) до края на фискалната си 2022 г. Печалбите ѝ всъщност нараснаха това лято, но очевидно бордът на директорите иска да затегнете допълнително колана. В същото време едно изкупуване от страна на Xerox би отбелзало края на цяла ера - една от най-старите компании в Силициевата долина ще загуби до голяма степен контрол над съдбата си. Затова и от HP трудно биха се решили на подобен ход, дори да има финансов смисъл от него.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X