Бизнес

Крис Дзиадул от Broadband TV News анализира United Group

Владимир Владков

2019 се очертава като значима година за United Group, един от водещите доставчици на медийни и комуникационни услуги в Югоизточна Европа, коментира Крис Дзиадул, анализатор в изданието Broadband TV News, следящ процесите в телеком сектора в Източна Европа.

Той припомня, че в началото на март базираната в Лондон инвестиционна компания BC Partners е завършила придобиването на мажоритарния дял от компанията от KKR. След сделката, която се оценява на 2,6 милиарда евро и е сред най-мащабните в региона, KKR остава със значителен миноритарен дял от United Group. След тази сериозна финансова инжекция последваха компанията предприе две важни придобивания.

Първо, в края на май бе обявено, че United Group се е съгласила да купи Tele2 Хърватска за €220 милиона. След приключване на тази сделка в края на тази година (нужните регулаторни одобрения все още се чакат), United Group ще може да диференцира още повече бизнеса си в страните от ЕС, след като вече има присъствие и в Хърватска, и в Словения, както и при предоставянето на телекомуникационни услуги.

Втората, по-важна за България новина, е че United Group обяви намерението си да купи VIVACOM за неофициално тиражираната сума от 1,2 милиарда евро, като тази сделка би трябвало да приключи през второто тримесечие на следващата година, ако не бъде блокирана от регулаторните органи.

Според анализатора тази сделка се оспорва от фонда Empreno Ventures, който иска тя да бъде спряна докато не се произнесе съда. Ясно е обаче, че с помощта на капиталите на BC Partners United Group ще засилва позициите си в Югоизточна Европа, а през 2020 г. може да очакваме и други придобивания в региона.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X