Бизнес

Росен Желязков: ГИС са инструмент за взимането на отговорни политически решения

Мария Динкова

Географските информационни системи (ГИС) са инструмент за взимането на отговорни и важни политически решения, отбеляза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на откриването на Световния ГИС Ден. 21-вото издание на конференцията, организирана от ЕСРИ България, събра на едно място представители на държавната администрация, бизнеса, неправителствения сектор и академичната общност, които обмениха опит и идеи за прилагането на ГИС технологиите. Тази година събитието е по-специално и заради 50-годишния юбилей на международния пионер в областта: Esri, чийто представител е ЕСРИ България.

"ГИС е инструмент за взимане на отговорни и важни политически решения в подготвянето, имплементацията и отчитането на политиките на местно и държавно ниво. Не мога да си представя какво би било, ако пътната, железопътната, речната и морската ни инфраструктура не разполагаше с възможностите на ГИС технологиите", подчерта Желязков. Той припомни, че тази година Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията приключи изключително мащабен ГИС проект за "Единна информационна точка".

"В него са събрани огромни масиви от данни за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура. Това ще ни помогне не само за доброто планиране, но и за доброто управление на обществените ресурси. Приложенията на географските информационни системи наистина са неизчерпаеми", допълни министърът. В заключение той цитира основателя на Esri Джак Данджермонд, според когото възможностите на ГИС се лимитират само от въображението на тези, които го използват.

В откриването на конференцията се включи и еврокомисарят Мария Габриел. Тя подчерта важността на проекта "Единна информационна точка", тъй като благодарение на него вече разполагаме със събрани и интегрирани данни за трасетата на цялата техническа инфраструктура у нас. "ГИС са една от технологиите, подпомагащи взимането на информирани решения и провеждането на устойчиви политики. Използването на ГИС във всеки икономически сектор повишава ефективността на работата и подобрява планирането. Над 80% от информацията, с която ежедневно работим, има пространствена компонента. Именно тази особеност превръща ГИС в необходимия ИТ инструмент за обясняване и анализиране на събития, за предвиждане на резултати и стратегическо планиране", отбеляза Габриел.

Значението на ГИС за взимането на информирани и ефективни решения потвърдиха и представителите на Министерството на обраната и на Министерството на околната среда и водите – две ведомства, които са пионери при прилагането на географските информационни системи у нас. Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев разкри, че модерен ГИС софтуер се използва във Военно-географската служба, във военните училища и в много от военните ни формирования, така че да се поддържат световните стандарти за създаване и обмен на данни и картографски продукти. От своя страна заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков разказа за два от по-големите проекти, по които в момента работят: система за управление на водите в басейна на река Искър и информационна система за защитените територии у нас.

В рамките на конференцията своето поздравление по случай Световния ГИС Ден отправи и заместник-посланикът на САЩ у нас, Джъстин Фрийман. Той изтъкна, че технологията се превръща в мост между двете държави, така че те да могат да осигуряват по-добри решения за своите граждани. "ГИС е изключителен инструмент за подобряването живота на хората, тъй като им помага да се справят с предизвикателствата на ежедневието", посочи Фрийман.

Дигитална трансформация чрез ГИС
В модерния свят дигиталната трансформация е необходимост за всеки един бизнес, който иска да оцелее на пазара. Освен въвеждането на иновации, нови работни процеси и нови модели е необходима платформа. По думите на Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България, именно ГИС технологиите се превръщат в основата, на чиято база се постига дигиталната трансформация.

"Днес заедно с нас милиони представители на различни сфери от над 80 държави честваме този ден и силата на ГИС технологиите. Изключително щастлива съм, че в България се нареждаме достойно на международната карта. Географските информационни системите днес повече от всякога се явяват тази незаменима ИТ платформа, с която виждаме организациите си, заобикалящата ни среда и света, както другите не могат. Освен това с тях разбираме взаимовръзките и тенденциите, планираме, комуникираме и си сътрудничим ефективно. ГИС е платформата, на база на която можем да постигнем необходимата ни дигитална трансформация във всяка една сфера", поясни Караджова.

Тя изтъкна, че вече повече от 20 години у нас географските информационни системи намират приложение в областта на транспорта, инфраструктурата, телекомуникациите, земеделието, сигурността, управлението при извънредни ситуации, администрацията, опазването на околната среда и много други. "С ГИС технологиите осигуряваме едно по-добро бъдеще, справяйки се с предизвикателствата на днешния и утрешния ден. Не на последно място част от нашата мисия е непрекъснато да повишаваме нивото на ГИС знанието в България", допълни Караджова.

Опазването сигурността на ГИС данните
Сред участниците в конференцията имаше и специални гости от чужбина, които споделиха своя международен опит. Адриано Баптиста, директор "Операции", Сателитен център на ЕС (SatCen EU) напомни за важността от опазването сигурността на данните и предизвикателствата, които това може да породи в бъдеще. "Количеството на данните се увеличава, ние можем да обработваме повече информация, а потребителите продължават да търсят повече данни. Как да направим обаче данните достъпни, без да "наводним" с тях хората – това е голямо предизвикателство. Трябва да помислим за сигурността на информацията и как да я съхраняваме в защитени среди. Потребителите се притесняват, че данните могат да бъдат манипулирани или компрометирани. Особено ако се вземе под внимание вълната от фалшиви новини и от генерирани с изкуствен интелект изображения на хора", коментира експертът.

На темата за сигурността се спря и Франциско Нобре, заместник-председател на Европейската асоциация на спешните повиквания (112) като сподели опита си от редица успешни международни проекти и приложението на ГИС за киберсигурност, управление при кризи, търсене и спасяване, спешни повиквания 112 и правоприлагане. Според Нобре географските информационни системи могат да помогнат за превръщането на общностите в по-сигурни и по-интелигентни – независимо дали обхващат едно населено място, регион или цяла държава.

Демонстрации
Във втората част на деня бяха демонстрирани актуални ГИС проекти от различни сфери. Основен фокус в тази част от програмата беше ГИС базираната електронна платформа "Единна информационна точка". Системата е основа за развитие и сътрудничество в сферата на инфраструктурата и комуникационните мрежи с страната, като интегрира данни за цялата техническа инфраструктура на България – електронни съобщителни мрежи, ВиК, газ, пътна, жп и електро инфраструктура, топлопроводи, улично осветление и др. Друг основен акцент в конференцията беше прилагането на ГИС за справяне с предизвикателствата пред местното самоуправление и териториално планиране, представено от Таня Христова, кмет на Община Габрово.

В рамките на форума беше показан и изпълнявания в момента проект за създаване на Система за управление на водите в басейна на река Искър, който се явява първа фаза на Националната система за управление на водите в реално време в България. Основната цел на инициативата е предотвратяване и управление на риска от наводнения и настъпване на неблагоприятни последици за човешкото здраве и околната среда чрез централизирано събиране, обработване и анализ на информация в реално време.

По-късно днес, oт 18:30 часа в зала "Роял" на София хотел Балкан на тържествена церемония ще бъдат връчени годишните награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи. Номинираните ще се борят в общо четири категории – "Държавна администрация", "Местно самоуправление", "Частен сектор" и "Наука и образование". В рамките на церемонията по награждаване ще бъдат връчени и отличията в Националния конкурс за карти "Истории, проекти и мечти върху карта".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X