Ит Лидери

United Group подписа договор за придобиването на Vivacom

Владимир Владков

Холандската United Group се съгласила да придобие българския оператор Vivacom за неназована сума, като с този ход компанията се стреми да разшири присъствието си в Югоизточна Европа.

Очаква се продажбата да бъде приключена през второто тримесечие на 2020 г., като трябва да бъде одобрена от регулаторите. В изявление на шефът на United Group Виктория Боклаг пише, че "България е привлекателен пазар и това придобиване ще ни позволи да диверсифицира още повече дейността на групата", а Vivacom е "добре работеща компания със силно управление". Тя добавя, че United Group, в която мажоритарен собственик е британския фонд BC Partners, е осъществила в своята история повече от 100 придобивания.

Никос Статопулос, партньор във фонда, приветства придобиването на "динамичен телеком оператор в жизнеспособна икономика и растящ пазар, което ще позволи разширяване на географското покритие в цяла Европа."

Председателят на Vivacom Спас Русев описва транзакцията като "великолепна възможност" за оператора, за неговите потребители и в общ план, за България.

След придобиването операциите на United Group вече покриват 7 страни от региона. Vivacom
бе обявена за продажба през юли след продължителна битка за собствеността. Financial Times написа през септември, че United Group е една от двете компании, които се стремят да придобият българския оператор, като сделката бе оценена на около €1,2 милиарда.

United Group започва през 2000 г. като малка кабелна компания и през следващите 12 години се разширява чрез придобивания, включително на сръбския кабелен оператор SBB, Telemach Словения и Telemach Босна и Херцеговина. През 2012 г. тези компании формират заедно United Group. Оттогава са направени още над 100 придобивания, включително на кабелни ТВ оператори, платформи за съдържание и доставчици на мобилни услуги. През март тази година британският фонд BC Partners приключи придобиването на мажоритарния дял в United Group, a през май United Group придоби и хърватската компания Tele2 за 220 милиона евро.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X