Бизнес

Служители на Google с нова еко-петиция до ръководството на компанията

Иван Гайдаров

Работниците на Google отново призоваха компанията да намали всичките си емисии на парникови газове до 2030 г. В писмо, изпратено до главния финансов директор Рут Порат, служителите искат Google да прекрати договорите си с компании за изкопаеми горива и да премахне финансирането на мозъчни тръстове, политици или лобисти, които възпрепятстват процеса по преустановяване на изменението на климата. Те удвояват броя на исканията, които бяха отправени към технологичния сектор през септември, когато служителите на Google, Amazon и Microsoft се присъединиха към инициативата Global Climate Strike.

Подобни писма са изпратени и до ръководствата на Amazon и Microsoft, но служителите на Google отиват крачка напред - те изискват тяхната компания да прекрати сътрудничеството си с всяка институция, която се противопоставя на хората, борещи се с последиците от променящия се климат. По думите им те не искат да участват в "затварянето, наблюдението, разселването или потисничеството" на бежанци или други общности, засегнати от измененията на климата.

"Google е глобална компания с милиарди потребители по целия свят, много от които вече носят тежестта на климатичната катастрофа. Като работници на Google ние сме ангажирани да поставим на първо място нашите потребители и ръководството трябва да направи същото", се казва в позицията на служителите.

Google стана обект на остра критика от страна на 1495 свои работници през август заради договор за доставка на изчислителен облак за митническите и граничните власти на САЩ. Служителите подписаха петиция "с искане технологичната индустрия да откаже да предостави инфраструктура за масова жестокост." В петицията се обръща внимание на броя на децата-мигранти, загинали, докато са били в ареста на митническите и граничните власти.

Новото писмо идва няколко седмици, след като The Guardian съобщи за "съществения принос", който Google дава за дейността на организации, които се противопоставят на политиките за опазване на околната среда и опровергават научните доказателства за изменението на климата.

Компанията отказа да коментира последното писмо на работниците.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X