Ит Лидери

VIVACOM може да стартира търговска 5G мрежа още през първата половина на 2020 г.

Владимир Владков

Операторът Vivacom е подготвен технологично за реалния старт на 5G мрежата, като опорната оптична мрежа, комуникационните шкафове и останалото оборудване могат веднага да започнат да обслужват бъдещите 5G базови станции. Компанията демонстрира възможностите на технологията в областта на образованието, развлеченията, екстремните изживявания с помощта на няколко реални базови станции, изградени в София и работещи с радиочестотния обхват 3,5 GHz, предоставен от КРС за тестове с временен лиценз. Vivacom направи демонстрациите пред вицепремиера по икономическата и демографската политика Мариана Николова, Росен Желязков, министър на ресорното министерство МТИТС, председателя на регулатора КРС Иван Димитров, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, председателя на ДАЕУ и др.

Вицепремиерът Мариана Николова, председател на Съвета по киберсигурност

Вицепремиерът Мариана Николова, председател на Съвета по киберсигурност


"Търсят се общоевропейски решения на предизвикателствата с оглед на трансграничния характер на мрежите. До края на годината държавите членки, заедно с ЕК и Агенцията на ЕС за киберсигурност ще да подготвят инструментариум за минимизиране на рисковете. През миналия юли влезе в сила и Актът за киберсигурност, според който до 2023 г. държавите ще издават сертификати за киберсигурност, които ще бъдат валидни на територията на ЕС. Сертификацията не е единствената мярка, която трябва да гарантира сигурността на 5G, но се очаква да е първата в бъдещия инструментариум. От гледна точка на управлението, електронното управление е основната платформа за цифрова трансформация на публичните институции и административните услуги, които те предлагат", заяви вицепремиерът Мариана Николова, която е и председател на Съвета по киберсигурност.

Росен Желязков, министър на транспорта, ИТ и съобщенията.

Росен Желязков, министър на транспорта, ИТ и съобщенията.


"Мрежата от пето поколение ще предостави 100 пъти по-голяма скорост, почти нулева латетност, огромно количество свързани устройства. 5G мрежите означават по-високо конкурентоспособност и на предприятията ни, и на гражданите. Изграждането на 5G мрежа обаче изисква и много смелост, което за операторите означава и много инвестиции в инфраструктура. За да бъдат 5G услугите достъпни и като цена за българските потребители, държавата ще изпълни своята задача да облекчи изграждането на необходимата инфраструктура чрез намаляване на административната тежест, ще намалим и тарифите за използване на радиочесотния спектър", заяви министър Желязков. Председателят на КРС Иван Димитров също поздрави Vivacom за успешните тестове на 5G технологията, като потвърди, че очаква предоставянето на честотите в обхвата 3,5 GHz да бъде реализирано през първата половина на 2020 г. Той обаче не уточни при какви условия ще става това, нито дали към операторите ще бъдат поставяни условия за минимално покритие.

"Създаването на 5G мрежите е част от протичащата дигитална трансформация и и на бизнеса, и на цялото общество. Много от иновативните приложения няма да могат работят пълноценно с досегашните мобилни мрежи. Затова и българските предприятия, и крайните потребители ще започнат скоро да изискват функционалности, които предоставя само мрежа от пето поколение", каза главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев.

"5G мрежата осигурява повишена продуктивност, по-добра предвидимост и управление на процесите, неограничен брой свързани устройства, възможност за развитие на нови индустрии, сегментиране на мрежата", обясни главният технически директор на оператора Радослав Златков. Той допълни, че мрежата е осъществена с устройства на водещи производители, като за радиодостъпа са използвани системи на Huawei, в IP частта на преносната мрежа – устройства на Cisco, а в опорната мрежа се използват решения на Nokia и Ericsson.

Златков демонстрира различни бизнес сценарии за приложение на мобилните комуникации, които компанията осъществява и днес с помощта на 4G и 4,5G технологии, като свързано и електронно образование, умни градове и развитие на системи за видеонаблюдение, контрол на трафика, мониторинг на околната среда, умно паркиране, умно сметоизвозване. Засега обаче тези системи не са свързани помежду си, но с инсталирането на все повече датчици, на все повече умни устройства в дома, на все повече геймърски и развлекателни приложения, особено с добавена и виртуална реалност, 5G мрежата ще стане задължителна. Автономните автомобили пък са немислими без сегментирането на мрежата, обещавано от 5G, особено с оглед на изискванията за минимална латентност. "В лабораторни условия VIVACOM постигна скорост в 5G мрежата си от 2104 Mbps", допълните техническият директор на оператора.

5G демонстрации
  • Бърза връзка за дистанционно обучение. Чрез интерактивна дъска и таблети, ученици и учителка, разположени на различни места, проведоха обучение за историята на мобилните технологии, включително провеждане на интерактивен тест, като нито при изображението, нито при разговора се наблюдаваха забавяния, характерни за дистанционното общуване.

Министър Красимир Вълчев с учениците, провели дистанционно обучение през 5G мрежата на Vivacom.

Министър Красимир Вълчев с учениците, провели дистанционно обучение през 5G мрежата на Vivacom.

  • Едновременно музикално изпълнение. Своеобразен концерт на живо направиха изпълнителите Любо Киров заедно Павел и Венци Венц, които изпълниха заедно и в синхрон песента си "Не бих могъл", въпреки че бяха разположени на различни места, до които Vivacom бе изградила 5G базова станция.

Полет с парапланер, заснес с помощта на 5G модем и 5G мрежата на Vivacom.

Полет с парапланер, заснес с помощта на 5G модем и 5G мрежата на Vivacom.

  • Третата демонстрация бе на запис, но осъществена с помощта на 5G модем в каската на парапланериста Веселин Овчаров, който записа с камера своето свободно падане от 1000 метра. То можеше да бъде наблюдавано през VR очила.
Цялата демонстрация можете да видите във Facebook видеото на Computerworld България:


© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X