Бизнес

Huawei продължава да разширява дела си на китайския пазар

Иван Гайдаров

Huawei рязко разшири пазарния си дял в свиващия се иначе пазар на смартфони в Китай през Q3 2019, като се оказа и единственият производител от челната петица, който прави това, показват данни на Canalys.

Технологичният гигант увеличава доставките си с 66% на годишна база, а през това време почти удвоява пазарния си дял. Според статистиката това е шесто поредно тримесечие с ръст за Huawei на вътрешния пазар.

Върховният комисар по мобилността на Китай - Никол Пен - обяснява, че доминиращото положение на Huawei ѝ дава "много силни позиции да преговаря с веригата за доставки и да увеличава своя дял в портфейла на пазарните партньори". Тя добавя, че компанията е в състояние да се възползва от силните си връзки с различни телекомуникационни оператори покрай изграждането на 5G и контрола, който има върху "ключови компоненти като чипове, съвместими с локалната мрежа".

"Това оказва значителен натиск върху Oppo, Vivo и Xiaomi, на които е много трудно да направят какъвто и да е пробив", смята Пен.

Huawei, Vivo, ZTE, Xiaomi и Samsung пуснаха на пазара 5G-съвместими смартфони на цени между 500 и 1000 долара през третото тримесечие, като се очаква тази тенденция да се запази и през Q4. В този ред на мисли, Canalys очаква 5G тарифите и цените на устройствата да паднат бързо, за да привлекат масовия потребител обратно на пазара.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X