Бизнес

Samsung изнася цялото си производство извън Китай

Иван Гайдаров

Samsung спря производството на мобилни телефони в Китай, тъй като компанията иска да подобри ефективността си и да върви в крак със силната конкуренция от страна на местните производители, съобщава Reuters. В свое изявление, южнокорейският технологичен гигант съобщава, че решението е било трудно, но се налага да премести производственото си оборудване в други световни локации въз основа на нуждите на пазара.

Този ход идва, след като Samsung затвори своя завод в Тиендзин преди година, а шест месеца по-късно и съоръжението си в Хуйджоу заради силния конкурентен натиск на китайския пазар. В последно време производителят на смартфони се фокусира върху преместването на производството на своите устройства в страни като Индия и Виетнам.

Samsung загуби пазарен дял в Китай за сметка на своите местни конкуренти като Huawei и Xiaomi. Компанията имаше 1% дял от пазара през първото тримесечие на годината в сравнение с около 15% в средата на 2013 г., показват данни на Counterpoint.

Освен Samsung, през юни Apple също поиска от своите доставчици да започнат да планират пренасочване на производството в Югоизточна Азия, тъй като рисковете от производството в Китай стават все по-големи на фона на разгарящата се отново търговска война между Вашингтон и Пекин.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X