Ит Лидери

Лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ показва ИИКТ на БАН

Владимир Владков

Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ) отваря врати на 3 и 4 октомври, като събитието е част от празниците за 150-годишнината от основаването на БАН. Младите учени от института ще представят свои отличени проекти, а специалисти ще правят демонстрации и ще разказват за своята научна работа. Откриването на събитието е в 10:30 часа в зала 2 на бл. 25 А на Института, който се се помещава в две сгради - блок 2 и блок 25 А.

През първия ден ще бъде демонстрирано компютърно моделиране на взаимодействието на човешки интерферон гама с въглехидрати, както и методи тип "Монте Карло" за многомерни интеграли, интегрални уравнения, системи и тяхното приложение. В програмата ще бъде показано и разработката на екипа на д-р Кристина Капанова за решаване на квантови системи посредством изкуствени невронни мрежи.

Посетителите в блок 2 могат да видят лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ, включително лазерно сканиране, индустриална компютърна томография, виртуална реалност и приложения, както и лаборатория за системна динамика и индустриални иновации, която се използва за културно наследство за незрящи и заснемане с дрон, както и за моделиране и симулации на индустриални процеси. Демонстрациите включват управление на мобилен робот през уеб браузър, прототипен диктофон за българска медицинска реч, както и софтуер за изграждане и поддържане на голям корпус с текстови фрагменти за нуждите на Националната интердисциплинарна изследователска Е-инфраструктура (КЛаДА-БГ) за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство.

Предвижда се и посещение на Центъра за високопроизводителни изчисления, а в края на дена на 4 октомври ще бъдат представени резултатите от форума "Млади учени", включително подпомогнати по Национална научна програма "Млади учени и постдокторанти"
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X