Бизнес

ИКТ индустрията в България с нови исторически рекорди

Иван Гайдаров

През 2018 година ИКТ индустрията в България достига исторически рекорд, както в оперативните приходи и броя на работните места, така и в заплащането. Това сочат резултатите от регулярния годишен анализ на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, базиран на изследване, продължило близо 9 месеца с участието на 15,000 ИКТ компании, разположени в 432 населени места на територията на страната.

По предварителни данни на агенцията ръста в приходите в ИКТ индустрията в България спрямо предходната година е с цели 1.32 милиарда лева.

Работните места в ИКТ бизнеса се увеличават за година с над 5,000, а компаниите от индустрията преминали границата от 250 служители в България са вече цели 50.

Както производителността, така и заплащането отбелязват нови по-високи стойности. През 2018 година един служител в индустрията е получавал средно на година с около 8,000 лева брутно възнаграждение повече от 2015, при ръст на производителността за същия период с около 20,000.

Ръст има във всички сектори на индустрията – от дистрибуторския бизнес, системните интегратори, дилъри и риселъри до центровете за глобални услуги, хостинг, интернет и софтуер провайдъри.

В анализа прави впечатление, че наред с бума на нови работни места в Пловдивска и Варненска области (които почти се изравняват) ръст на работните места в ИКТ бизнеса има дори и в по-слабо развитите региони в страната като Видинска и Врачанска области, както и в области в които индустрията е все още малко застъпена като Кърджалийска и Смолянска.

Всички тези добри резултати за ИКТ индустрията в страната идват на фона на проблемни ситуации в ключови национални информационни системи и смяна на концепции за бизнеса със загуба на ресурс, което показва все още слабата връзка между ИКТ бизнеса и обществените структури, отговарящи за дигитализацията на институциите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X