Бизнес

TollPass ще отчита автоматично тол таксите на камионите и автобусите

Майя Бойчева-Манолчева

Отчитането на тол таксите на камионите и автобусите над 3,5 тона ще става ръчно и автоматично. Ръчното ще се осъществява чрез маршрутна карта, а автоматичното - чрез бордово устройство или GPS тракер, стана ясно по време на провелата се на 6 юни пресконференция на националния доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси "Интелигентни Трафик Системи" (ИТС). Събитието бе част от международното изложение за тежкотоварни автомобили Truck Expo 2019, което летище Лесново приюти в периода 6 - 8 юни. Системата TollPass e втората фаза на проекта след като компанията наскоро пусна елекронните винетки. До момента инвестицията за електронните винетки надхвръля 11 млн. лева, като се очаква до края на годината сумата да надмине 15 млн. лева.

"Българската тол система е най-съвременната в Европа", обясни Иван Георгиев, търговски директор в компанията. Системата е базирана на GNSS технология и е напълно автоматична, от т.нар. free flow тип, при който няма тол станции, бариери или каса за плащане, а автомобилите не е необходимо да спират, за да заплатят таксите. TollPass обхваща превозните средства, които са над 3,5 тона бруто тегло - тежкотоварни и пътнически. Определянето на таксата ще зависи от четири критерия: брутно тегло на автомобила, емисионен клас, брой оси и клас на пътя.

Ръчният вариант или маршрутната карта е предплатена услуга, предназначена за транзитния трафик. При закупуването й ползвателят сам посочва началната и крайната точка. Системата генерира най-малко два маршрута - най-къс и най-бърз, по който съответното превозно средство трябва да премине, изчислява времето за пътуване и цената, която ще трябва да заплати. След като картата е закупена, системата автоматично изпраща информацията към Агенция "Пътна инфраструктура".


TollPass ще отчита автоматично тол таксите на камионите и автобусите


Автоматичното отчитане е подходящо при регулярни и ежедневни пътувания и е възможно чрез бордово устройство или чрез сертифициран GPS тракер. При първия вариант TollPass предлага решението от трето поколение на Kapsch. Устройството притежава GSM модул за предаване на данни към централната система в реално време и поддържа няколко системи за GPS проследяване. Позволява динамично въвеждане на двата основни параметъра, които влияят на определянето на тол таксата - теглото и броя оси. Поддържа осем езика, като има и меню на български. Устройството ще се предоставя на превозвачите при сключен договор и срещу депозит и месечена такса за обслужване и предаване на данните в размер до 3 евро.

В специално създаден портал превозвачът ще може да се управлява автопарка си и да следи в реално време статуса на бордовото устройство, баланса по договора и автомобилите и др.

"TollPass ще обхване цяла България. В ЕС подобни тол системи използват пет държави - Белгия, Германия, Словакия, Унгария и Франция", обясни Станислава Арнаудова, изпълнителен директор на ИТС.

Подробности за проекта четете в брой 6 на списание CIO.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X