Ит Лидери

Технологични асоциации свалят ограниченията срещу Huawei

Computer World

Institute of Electronic and Electronics Engineers (IEEE), базирана в САЩ група за изследвания и стандарти, отмени временната забрана, наложена на Huawei и нейните дъщерни дружества, за участие в процеса на партньорска проверка за своите научни статии.

Тази новина идва само, след като организацията обяви, че ще възпрепятства служителите на китайската компания да участват в процеса и ще им забрани да участват в закрити събития, включващи технически дискусии. Тогава IEEE обясни, че решението му е в следствие на поставянето на Huawei в търговския “черен списък” от страна на администрацията на Тръмп. От организацията заявяват, че са ревизирали решението си след допълнително разяснение от Министерството на търговията „относно приложимостта на тези ограничения за контрол на износа към дейностите по публикуване на научни материли от IEEE“.

 

Въз основа на тази нова информация служителите на Huawei и нейните филиали могат да участват като партньорски рецензенти и редактори в нашия процес на публикуване. Всички членове на IEEE, независимо от работодателя си, могат да продължат да участват в целия спектър от дейности на IEEE ”, се казва в позиция. От Асоциацията допълват, че първоначалното решение е било мотивирано “единствено от желание да се предпазят членовете ѝ от правен риск”, но проблемът е бил адресиран.

SD Association, индустриална група, разработаща стандартите за памет-карти, също обяви, че е ограничила участието на Huawei в техническите си срещи, но след това обясни, че това се дължало на “технически проблеми” при съставяне на списъка с участници. Преди дни, Асоциацията отбеляза, че членството на Huawei "наскоро беше спряно, за да се гарантира съответствие със забраната за износ”.

Съшите мерки са взели и от Wi-Fi Alliance, но и те впоследствие са премахнали наложената забрана срещу китайската компания. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X