Ит Лидери

Нови правни прoблеми притесняват инвеститорите на Qualcomm

Computer World

Инвеститорите на Qualcomm Inc. смятаха, че най-големите правни проблеми на компанията са останали зад гърба ѝ след неотдавнашното споразумение с Apple. Сега обаче, решение на Федералния съд връща производителя на чипове обратно в морето на несигурността.

Миналия вторник, съдията от Окръжния съд на САЩ, Луси Кох, потвърди позицията на Федералната търговска комисия, която обвини Qualcomm в нарушаване на антитръстовото законодателство през 2017 г. Кох постанови, че Qualcomm е в нарушение заради неоснователно високите такси, които иска за своите патенти. Според съда лицензионните практики на компанията „удушават конкуренцията“ и затова трябва да предоговори всички свои споразумения и да лицензира патентите си на „справедливи и разумни цени“. Освен това производителят на чипове няма право да подписва сделки за ексклузивни доставки с компании като Apple.

 

"Категорично не сме съгласни със заключенията на съдията, тълкуването на фактите и прилагането на закона по този начин", коментира Дон Розенберг, изпълнителен вицепрезидент на Qualcomm.

Непосредствено обявената позиция на Qualcomm, че ще обжалва решението не успя да повлияе положително на акциите на компаниите, които паднаха с близо 10% миналата сряда. Това се дължи на резонните притеснения на инвеститорите какво ще се случи на фона на най-новата заплаха за лицензионната дейност на компанията, известна като Qualcomm Technology Licensing или QTL.

"Предложените в съдебното решение мерки вероятно ще попречат на рентабилността на QTL", казва Крис Роланд, анализатор на Susquehanna Financial Group, в своя бележка до клиентите на компанията си. По думите му това решение дава възможност на Apple също да поиска предоговаряне на споразумението с Qualcomm, което се очакваше да донесе близо 5 млрд. долара приходи за производителя на чипове през третото тримесечие.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X