Ит Лидери

Шефът на Huawei критикува Тръмп през китайски медии

Владимир Владков

Рен Женгфей, основател и главен изпълнителен директор на Huawei, събра няколко китайски медии за публичната си изява. Той покани представители на агенция Синхуа, People’s Daily и телевизията CCTV, както и още няколко медии, които никога не са критикували партията и държавата, в сградата на Huawei в Шънджън. Липсваше журналисти на относително неутралния и обективен South China Morning Post.

Въпреки че избора на медии осигури благоприятна среда за интервюто, Рен даде няколко интересни отговора. Сегашната линия на Huawei, в отговор на всички нападки от САЩ, с тя трябва да се справя, е поддържане на приятелско отношение към американските компании, като в същото време демонизира американските политици.

„Това, което САЩ ще направят, е извън нашия контрол, казва Рен. - Бих искал да използвам възможността да изразя своята благодарност към американските компании, с които работим. През тези 30 години те ни помогнаха да прераснем в онова, което сме днес. Те са дали много голям принос за това. Както знаете, повечето от компаниите, които предоставят консултантски услуги на Huawei, са базирани в САЩ, включително десетки компании като IBM и Accenture.“

„Второ, ние сме получавали подкрепа от голям брой американски производители на компоненти и части през всичките тези години. Пред лицето на сегашната криза смятам, че те изпитат справедливост и съчувствие към нас“.

САЩ са страна, управлявана от законите. Американските компании трябва да спазват законите, както и реалната икономика. Така че вие, приятели от медиите, не винаги трябва да обвинявате американските компании. Вместо това трябва да говорите за тях. Вината трябва да е в някои американски политици.“

„Американските политици може би са подценили нашите силни страни. Не искам да говоря твърде много за това, защото г-жа Тингбо, президент на HiSilicon, изясни всички тези проблеми в писмото си до служителите. И всички основни вестници вътре и извън Китай съобщават за това писмо.“

Всичко, което каза Рен, беше точно, но е интригуващо, че той не хвърля вината върху американските компании за съучастие в цялата тази афера. Huawei, разбира се, е глобална компания и разчита в голяма степен на добри отношения с компании по целия свят, така че има смисъл да защитава тези взаимоотношения.

Но ако погледнем под повърхността на тези коментари, има две неща. Първо, тактически оправдано е опитът да се „вбие възможно по-голям клин“ между частния и публичния сектор на САЩ. Вероятно американски компании като Google не са щастливи, че са принудени да спрат да работят с една от най-големите технологични компании в света и ще окажат натиск (макар и зад кулисите) върху американското правителство да смени курса. Те могат да са жизненоважни съюзници в стремежа на Huawei да разреши тази ситуация.

Рен Женгфей, основател и главен изпълнителен директор на Huawei

Второ, Рен изглежда има и собствена цел, като посочва, че компаниите трябва да устоят на волята на политиците в родните им страни. Тъй като главното обвинение, отправено към Huawei от САЩ, е, че компанията е принудена да помага на китайската държава в шпионски дейности, когато това бъде поискано от нея, този призив за неподчинение на частния сектор може да е по-хитър ход.

По време на пресконференцията се говори много и за автономността на компонентите, но ситуацията с компанията ARM, която можеше да наруши много от тези планове, не беше адресирана директно. Huawei май е била почти продадена на американска компания през 2000 г., но в последната минута сделката се е провалила и те са решили да не се опитват да се продадат на друг. Рен каза, че оттогава Huawei се готви да „се противопостави на САЩ“. Основното послание е, че Huawei е напълно подготвена за тази ситуация и ще се справи, но ситуацията с Android също не бе коментирана.

В отговор на въпрос за това колко време ще продължи тази ситуация Рен отговори: „Вие питате грешния човек; трябва да попитате президента Тръмп по този въпрос. Проблемът има разбира се, две страни. Ние ще бъдем засегнати, но това също ще вдъхнови Китай да развива своята електронна индустрия по систематичен и прагматичен начин.“

Huawei изглежда е използвала това доброжелателно събиране на медии като възможност да окаже натиск върху американските политици или поне да насърчи американските компании да го направят. Макар че това е добра тактика, понастоящем има малко доказателства за какъвто и да е напредък в геополитическата плетеница, в която Huawei се оказа в средата на 2019 година.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X