Ит Лидери

Основателят на Huawei Рен Жънфей бил подготвен за щатската забрана

Владимир Владков

Основателят на Huawei Рен Жънфей, който е и главен изпълнителен директор на китайската компания, изрази увереността си, че компанията ще оцелее след забраната на САЩ да купува компоненти и софтуер. Huawei била подготвена за такова развитие на ситуацията, заяви той пред изданието Nikkei Asian Review.

Министерството на търговията на САЩ миналата седмица добави Huawei към списъка с фирми, които нямат право да купуват компоненти от щатски компании без специален експортен лиценз, а освен това блокира употребата на оборудване на Huawei във всички телекомуникационни мрежи в страната.

От Google заявиха, че в момента изпълняват заповедта и разглеждат последиците от нея. „За потребителите на нашите услуги Google Play и функциите за сигурност от Google Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства“, пишат от Google.

Представители на платформата Android допълват, че се съобразяват с изискванията на държавната администрация на САЩ, но въпреки това услуги като Google Play и приложенията за защита на сигурността от Google Play Protect ще продължат да функционират на съществуващите Huawei устройства.

От Huawei коментираха, че компанията има значителен принос към развитието на Android по целия свят. „В ролята си на един от ключовите глобални партньори на Android ние работим в тясно сътрудничество с платформата с отворен код, разработвайки екосистема в полза както на потребителите, така и на цялата индустрия. Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти“, пише още в изявлението на Huawei. Сред тези продукти са смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, както и такива, които все още са в наличност на пазарите в световен мащаб.

Същевременно Huawei обяви, че подобни „безпричинни ограничения“ ще нарушат нейните права и ще повдигнат и други сериозни правни проблеми.

Рен повтори твърденията на компанията, че тя не е нарушила закона по никакъв начин, настоявайки, че компанията няма „да промени своето управление по искане на САЩ“, пише още изданието.

Според него забраната ще има ограничено въздействие върху бизнеса на Huawei, като прогнозният ръст може леко да се забави. Приходите на компанията през 2018 г. скочиха с 20 на сто до $104 милиарда, като според прогнозите през 2019 г. те ще нараснат с още 15 на сто.

В края на януари Huawei представи модема Balong 5000, твърдейки, че това е най-мощният 5G модем в света, както и 5G чипсета Tiangang 5G за нейните телеком продукти.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X