Ит Лидери

Щатското влияние в Европа намалява, след като и Франция отказа да забрани Huawei

Владимир Владков

На конференция в Париж френският президент Еманюел Макрон потвърди, че страната няма да забрани Huawei. Това не означава, че това не може да стане в бъдеще, но изглежда, че Европа остава решителна срещу исканията на САЩ. Тежестта на доказване на вината може да е концепция, която лесно се игнорира в САЩ, но в Европа тя важи.

„Нашата перспектива не е да блокираме Huawei или коя и да е друга компания - каза Макрон. - Франция и Европа са прагматични и реалистични. Вярваме в сътрудничеството и многостранността. В същото време ние сме изключително внимателни по отношение на достъпа до добри технологии и за запазване на националната ни сигурност, както и на всички правила за безопасност.“

В пряко противоречие с изпълнителната заповед на Тръмп, забраняваща на Huawei да доставя компоненти, продукти и услуги на американските комуникационни мрежи, Макрон обяви, че Франция е отворена за бизнес. Франция няма да използва извинението за националната сигурност, за да отблъсне напредъка на Китай, но вероятно ще въведе механизми за намаляване на риска.

Германия възприе същяи подход, вдигайки бариерата пред навлизането на всички компании, а не само за Huawei. Доставчиците ще трябва да преминат през по-строги тестове за сигурност, преди каквито и да е компоненти или продукти да бъдат инсталирани в мрежите, въпреки че канцлерът Ангела Меркел също даде ясно да се разбере, че възнамерява да избягва политическа обвързаност с решението. „Има две неща, в които не вярвам, заяви Меркел през март. - Първо, да обсъждаме публично тези много чувствителни въпроси на сигурността, и второ, да изключим една компания само защото е от определена страна.“

Обединеното кралство очевидно също избира подобен път. Наред с Центъра за оценка на киберсигурността на Huawei (HCSEC), управляван от британския център по киберзащита GCHQ с цел да се гарантира, че сигурността и конфиденциалността са запазени, дългоочакваното преразглеждане на веригата за доставки ще въведе по-строг контрол, но няма да въвежда забрани. Официалната позиция ще бъде обявена след няколко седмици, но тази позиция ще съответства на политическата реторика на Великобритания.

В Източна Европа правителствата също се съпротивляват на призивите за забрана на компанията, а Италия използва подход за намаляване на риска. Дори на най-високо „бюрократично равнище“ Европейската комисия поиска от държавите-членки да извършат оценка на мерките за сигурност. Ако през октомври не бъдат върнани драстични мнения, официалната позиция на Европейския съюз вероятно ще бъде да се създадат по-строги механизми за сигурност, които предлагат конкурентни възможности за всички доставчици.

Най-малкото за момента изглежда, че европейците са „имунизирани“ срещу пукотевицата отвъд Атлантическия океан. Въпреки това търговската война с Китай отново ще ескалира и може да се предположи, че все повече американски делегации ще се опитат да влияят на европейците. В един момент САЩ може да втърдят тона спрямо Европа, но сякаш европейците са достатъчно упорити, за да се противопоставят на пропагандата и натиска на Белия дом.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X