Ит Лидери

ЕК стартира разследване срещу Apple за нарушаване на правилата за конкуренция

Computer World

Европейската комисия (ЕК) реши да разследва официално обвиненията, че Apple третира преференциално собствената си музикална услуга за сметка на конкурентите си, съобщава Financial Times (FT) и припомня, че до разследването се стигa след жалба от страна на Spotify. Решението става факт, след като от комисията са дискутирали казуса с потребители, конкуренти и други участници на този пазара, като разследването трябва да започне в рамките на следващите няколко седмици.

 

Spotify подаде жалба до ЕК през март, обвинявайки Apple във въвеждането на нечестни политики в тяхната платформа App Store и несправедливото осигуряване на предимство за музикалната им услуга. Според Apple обаче всички услуги работят по едни и същи правила и на свой ред обвиняват Spotify, че искат да се възползват безплатно от всички предимства на екосистемата на App Store. Въпреки позицията на технологичния гигант, още преди време комисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер заяви, че обмисля да стартира разследване, а сега вече то е факт.

Ако обвиненията на Spotify бъдат доказани, Apple може да получи сериозна глоба. Американският технологичен гигант Google например беше глобен с общо над 8 млрд. евро по две отделни разследвания на ЕК през последните години - 4,3 млрд. евро за принуждаване на производителите на устройства да използват операционната система Android и да инсталирате приложения на Googlе и още 2,42 млрд. евро за използване на своята търсачка за популяризиране на услугите си за пазаруване за сметка на конкурентите си.

Наскоро обаче ЕК отказа да стартира разследване дали Apple възпрепятства конкурентните решения за мобилни разплащания в полза на Apple Pay, заявявайки, че услугата на технологичния гигант не е доминираща сила на пазара.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X