Ит Лидери

Федералната търговска комисия глобява Facebook с до 5 млрд. долара

Computer World

В сряда, от Facebook обявиха, че очакват да им бъде наложена глоба до 5 млрд. долара от страна на Федералната търговска комисия (FTC) за нарушения на неприкосновеността на личния живот и поверителността. Подобно наказание ще бъде рекордно за агенцията срещу технологична компания и е ясен знак, че САЩ са готови да затегнат обръча около гигантите в сектора.

Социалната мрежа разкрива сумата в тримесечните си финансови резултати, като в отчета е отбелязано, че еднократната глоба от 3 до 5 млрд. долара е свързана с „текущо разследване“ от страна на FTC. От технологичния гигант добавят, че "въпросът остава неразрешен към момента и не може да се конкретитзират срокове, в рамките на които трябва да бъде изплатена сумата".

Facebook преговаря с регулатора в продължение на месеци относно финансова санкция, свързана с обвинения, че компанията е нарушила указ за съгласие за поверителност от 2011 г. Същата година социалната мрежа обеща поредица от мерки за защита на потребителите, след като разследването установи, че начинът, по който организацията обработва данни, е навредил на потребителите.

 

Миналата година, FTC започна ново разследване, след като Facebook отново попадана под светлината на прожекторите по време на скадала с Cambridge Analytica, британска консултантска фирма за политически маркетинг, която изгражда профилите на избирателите за кампанията на Тръмп. Facebook също така стана обект на атака, при която бе нарушена поверителността на личната информация на близо 50 милиона потребители.

Налагаето на подобно наказание срещу Facebook ще бъде своеобразен отговор на обвиненията към САЩ, че не ограничават достатъчно дейността и силата на големите технологични компании. От години американските регулатори са обвинявани, че са позволили на компаниите от Силициевата долина да нараснат неконтролируемо, докато в същото време европейските им колеги агресивно предявяват искове, включително глобата на Google от 5.1 млрд. долара миналата година заради злоупотреба с монополно положение на пазара на мобилни телефони.

За администрацията на Тръмп тази глоба би била знакова. Въпреки че президентът на САЩ отмени редица правила, ограничаващи бизнес, той и някои други кръгове във Вашингтон - включително демократите - се обединиха около призива за по-голям контрол над технологичния сектор. Сенаторът Елизабет Уорън, демократ от Масачузетс и кандидат за президент, дори призова за разпускането на Amazon, Google и Facebook.

Това ще бъде сериозна промяна на курса и за FTC чиято най-голяма глоба срещу технологична компания до момента е 22 милиона долара срещу Google през 2012 г. заради начина, по който използва някои онлайн инструменти за проследяване. Агенцията, която е натоварена с надзора на измамни и некоректни бизнес практики, цели да избегне вълна от антитехнологични настроения, тъй като такива са много вероятни на фона на натрупаните съмнения за ролята на големите технологични компании в различни кампании за дезинформация.

Комисията наистина е ограничено в това, което всъщност може да направи, но в случая с Facebook те са имали общественото мнение на своя страна”, коментира пред The New York Times Джъстин Брукман, бивш служител на регулатора, който сега е директор на Consumers Union, неправителствена група за защита на потребителите.

Много сенатори обаче смятат, че това наказание не е достатъчно. Дейвид Сицилин, демократ от Роуд Айлънд, е категоричен, че "подобна глоба би била като шляпване през ръката за Fcebook" и че Конгресът трябва да действа по твърдо.

Към момента от FTC отказват да коментират. Регулаторът все още не е стигнал до окончателно решение, става ясно от свидетелствата на двама различни човека, запознати с казуса, обръща внимание The New York Times, но добавя, че те няма как да бъдат назовани, защото ръководството на агенцията категорино е забранила на служителите си да коментират случая. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X