Ит Лидери

Microsoft отчита сериозен ръст във всички бизнес направления

Computer World

Microsoft представи резултатите си за тримесечието, приключило на 31 март, като те могат да бъдат определени като успех за технологичния гигант. Компанията реализира приходи в размер на 30,6 млрд. долара и нетна печалба от 8,8 млрд. долар – увеличение на годишна база съответно с 14% и 19%. Печалбата на акция, генерирана от технологичния гигант, е 1.14 долара, което е над очакваното от анализаторите - 1 долар. Като цяло, тримесечието е много добро за всички бизнес отдели на компанията. В резултат на това акциите ѝ скочиха с около 3%, като увеличиха пазарната капитализация на компанията на над 1 трилион долара.

 

Повече от облака

Откакто публикуването на тримесечни отчети се превърна в традиция, основният фокус пада върху подразделението на компанията Intelligent Cloud. Приходите от това перо са 9,7 млрд. долара – 73% ръст на годишна база на бизнеса с Azure. Това нарастване може да се превърне в постоянна тенденция в следващите години, която да бъде в основата на развитието на технологичния гигант, особено ако продължи стратегията си за изграждане на различни дългогодишни партньорства.

Облачно базираният Office 365 също продължава да бъде източник на сили за компанията, нараствайки с 30% на годишна база, а планираната услуга за стрийминг на игри xCloud се очаква да се превърне в следващия надежден източник на приходи.

Surface продължава да се продава

 От известно време таблетите на Microsoft – Surface – са един от акцентите за компанията и доброто им представяне продължава. Приходите от тази линия устройства са се повишили с 21% на годишна база, поради продължаващите продажби на новите Surface Pro 6 и Surface Laptop 2.

Windows се завръща

Един от съществените недостатъци за Microsoft през последното тримесечие е зависимият стар Windows, като приходите в това звено са паднали с 5%. Технологичният гигант посочва като причина конкуренцията на Chromebook.

Нищо забележително при Xbox

Xbox дивизията за разработки на игри отбелязва ръст от 5% в сравнение с Q3 на 2018, благодарение на 12% увеличение на приходите от услуги като Xbox Live Gold и Xbox Game Pass. Компанията има 63 милиона абоната на Xbox Live – брой, който трябва да продължи да нараства, тъй като предоставя услугата си и на други платформи като iOS и Android. Това може да звучи добре, но приходите на Xbox всъщност падат под очакванията, според финансовия директор на компанията Ейми Хууд. Нещата вероятно ще се влошат преди да тръгнат в положителна посока. От Microsoft очакват приходите от игри да се понижат на годишна база пред следващото тримесечие, тъй като интересът към Xbox One започва да намалява.

Развитие във всички посоки

Финансовият отчет за Q3 2019 не оставя съмнения за някакви отрицателни тенденции, свързани с Microsoft. Изглежда компанията развива успешно всичките си бизнес направления. Да, дивизията Xbox не е толкова силна, колкото би могла да бъде, но преминава през фаза на обновяване, като за целта се правят значителни инвестиции, които трябва да се изплатят в бъдеще.

Приемайки, че макросредата остава последователна, много от ключовите двигатели на нашия бизнес трябва да останат непроменени. Ръстът на приходите ще продължи да се дължи на прехода към облачни услуги. В рамките на нашата търговска дейност доброто изпълнение би трябвало да доведе до продължителен растеж на нашите сървърни продукти и облачни услуги. Office 365, Dynamics 365 и LinkedIn също трябва да продължат да се развиват с двуцифрен ръст на приходите”, коментира Хууд.

Прогнозите на Microsoft за останалата част от 2019 г. остават стабилни. Като се има предвид гладкото функциониране на финансовата машина на Microsoft, изглежда много вероятно компанията да надхвърлят прогнозите на анализаторите. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X