Ит Лидери

ЕС ще може да глобява сайтове, ако не премахват терористично съдържание до час

Computer World

Европейският съюз ясно заяви, че терористичното съдържание е най-опасно през първия час от публикуването си онлайн. Тази седмица Европейският парламент одобри нови промени, с които интернет компаниите ще бъдат задължени да премахват терористично съдържание до час, след като властите поискат това. Тези фирми, които многократно нарушават новите правила, ще могат да бъдат глобени до 4% от своите приходи.

Законодателството е подобно на насоките, публикувани от Европейската комисия миналата пролет, но според критиците това е една олекотена версия на първоначалните предложения. Компаниите няма да бъдат задължени да следят съдържанието, да идентифицират незаконна дейност или да инсталират автоматични филтри. Допълнителните мерки – като редовно докладване на властите или по-голямо участие на хора – ще бъдат само изисквани след многократни нарушения. От ЕП също отбелязаха, че по-малките сайтове трябва да бъдат уведомявани 12 часа по-рано и едва след това да им бъде наредено да премахнат дадено съдържание.

Парламентът подкрепи законодателството с 308 гласа за и 204 против, но текстът трябва да бъде обсъден и със Съвета на ЕС. Изборите за Европейски парламент са насрочени през май, така че новите членове също могат да повлияят на крайното решение.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X