Ит Лидери

ABB възнамерява да постави роботи до хората в заводите

Computer World

Колаборативен робот, наречен YuMi, предназначен за безопасна работа в непосредствена близост с хора, е разработила швейцарската компания ABB. Машината бе сред решенията, които тя показа на провелото се през тази седмица в София индустриално изложение Mach Tech and Inno Tech 2019.

“Ако усети допир с човек YuMi спира, с което се изключва възможността от наранявания, обяснява Тонимир Петров, мениджър комуникации в ABB за България. Дори нещо повече, работейки рамо до рамо с хората, той може да извършва по-трудни операции, да им подава детайли.” По думите му не е задължително роботите да заменят човешката работна сила. Визията на компанията е хората и машините да работят в непосредствена близост едни до други в заводите на бъдещето.

Според ABB YuMi е първият истински колаборативен робот в света, създаден с цел да покаже как изглежда работата в сътрудничество между хора и роботи. От там считат, че уникалната способност на хората да се адаптират към промени и неуморната издръжливост на робота за изпълнение на прецизни, повтаряеми задачи, отваря много възможности автоматизиране и ускоряване на процеси.

На изложението бе показан и палетизиращ робот, който с цел демонстрация преместваше дървени кубчета. Той бе заграден в метална клетка, но нейното наличие не е задължително благодарение на системата SafeMove 2. Решението е оборудвано със сензори, благодарение на които тя може да разбира колко близо се намира човек. Ако той е непосредствена близост, то процесът спира напълно. При отдалечаването му машината продължава работа с намалена скорост, а ако в определен радиус няма никого, то отново се преминава на пълна скорост на работния процес.

От подобно решение се очаква не само решение да увеличи безопасността, но и да дава повече гъвкавост и пестене на пространство.

Виртуални роботи

Въвеждането на роботи в даден завод е скъпо начинание, което предполага въвеждане на много промени в работния процес. За да улесни потенциалните си клиенти при оценката на това колко полезни биха били подобни машини в тяхното производство, от компанията са разработили продукт използващ виртуална реалност – Robot Studio.


ABB възнамерява да постави роботи до хората в заводите

© Computer World, Computerworld.bg

В него могат да бъдат задавани параметрите на истински завод и на истински роботи, на базата на които клиентът може да види в реално време какъв ще е ефектът върху неговото производство. По думите на Тонимир Петров този подход позволява съкращаване на до 30% от разходите и на времето за настройка на работния процес. 

Robot Studio е част от междуотраслово портфолио от дигитални решения на компанията, носещо името ABB Ability. То включва от устройствa до периферии, както и облачни услуги. Свързвайки робот на ABB към платформата, клиентите получават високо усъвършенствани услуги с до 25% по-малко инциденти и 60% по-бързо време на реакция и възстановяване при проблеми.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X