Ит Лидери

Telenor навлиза и във Финландия с покупката на DNA за €1.5 млрд.

Владимир Владков

Норвежката телекомуникационна група Telenor се е договорила с двата най-големи акционера във финландския оператор DNA за придобиване на 54% дял в компанията. С този ход групата засилва още повече позициите си в Северна Европа, след като изостави напълно операциите в Източна Европа, включително в България.

Регулаторите също трябва да се произнесат по сделката от гледна точка на акционерите на Finda и PHP, като това се очаква да стане през третото тримесечие на тази година. Тогава Telenor ще може да направи предложения за останалите акции на оператора

В свое изявление Telenor нарича Финландия „атрактивен и разрастващ се пазар“. В данните, съобщени на инвеститорите, се отбелязва, че DNA държи 28 на сто от пазара на конвергирани комуникационни услуги във Финландия за 2018 г., като първото място е за Elisa (39%) и другия „северен“ конкурент Telia (с 32 на сто дял).

DNA е и третият по големина мобилен оператор във Финландия, вторият по големина доставчик на фиксирани услуги и номер 1 на пазара на кабелна телевизия. След придобиването Telenor смята да развие повече и B2B бизнеса на оператора.

Telenor очаква да постигне синергия на разходите, включително спестяване на такси за роуминг, от около 200 милиона крони ($23,4 милиона), като тези изчисления са правни на годишна база и след приключване на сделката.

Навлизането във Финландия изпълнява стратегията на Telenor да разпродава неосновни дейности и да се фокусира върху региони, смятани за ключови за нейното бъдеще. Взема се предвид и огромната дигитализация на обществото и на икономиката на тези страни, които ще подобрят ефективността на цялата група.

Telenor вече оперира в Норвегия, Дания и Швеция, където се конкурира директно с Telia. Норвежката група е представена също в Тайланд, Мианмар, Бангладеш, Пакистан и Малайзия.

Тя продължава да държи 9-процентен дял във Veon, но постепенно го разпродава през последните 4 години.

Сигве Бреке, СЕО на Telenor, каза, че “DNA е вълнуваща придобивка за Telenor Group, естествено допълваща съществуващите операции в Северна Европа.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X