Ит Лидери

Немският производител на системи за автомобили MD ELEKTRONIK направи “първа копка” на завода си край Враца

Владимир Владков

Символична „първа копка“ направиха вчера във Враца представителите на немската компания MD Elektronik Роберт Хофман и Ото Жижка заедно с кмета на общината Калин Каменов, вицепремиера Марияна Николова (отговаряща за икономическата и демографската политика), шефът на БАИ Стамен Янев и други официални лица. Каменов връчи разрешението за строеж на Роберт Хофман и обяви, че с това Враца вече е на картата на световната автомобилна индустрия.

„В следващите месеци компанията планира да се построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико“, каза Ото Жижка, член на борда на директорите на MD Elektronik по време на церемонията. До 2020 г. се очаква заводът във Враца ще е напълно завършен. Производството обаче ще стартира през следващата година с първите 300 работни места.

Централата на MD Elektronik е във Валдкрайбург, Германия. Основаното през 1974 г. дружество създава решения за пренос на данни и снабдява автомобилни производители и доставчици на системи за над 200 текущи автомобилни модели в световен мащаб. Портфолиото от продукти на компанията включва разработването и производството на проводници за пренос на данни, модули и компоненти за свързване на данни и системи за информационно развлечение, както и области, свързани със сигурността в целия автомобил.

Мрежата с локации на компанията се простира от фабрики в Чехия, Китай, Мексико и сега - България, както и офиси в Германия, Южна Корея, САЩ и Китай. В момента компанията има над 5000 служители в цял свят.


Немският производител на системи за автомобили MD ELEKTRONIK направи “първа копка” на завода си край Враца

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Убедена съм, че MD Elektronik тепърва ще получава доказателства за правотата на своето стратегическо решение след Чехия, Китай и Мексико, да отвори фабрика и тук“, подчерта вицепремиерът Марияна Николова.

„Тази инвестиция изпълнява това, което до голяма степен Министерството на икономиката, правителството на България има като приоритети: повече инвестиции, инвестиции в Северозападна България, високотехнологично производство и инвеститор с визия, който е готов не само да инвестира във високотехнологичното производство, а и да подобрява социалната среда, да е фокусиран върху хората и развитието на региона“, допълни Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

“Горди сме, че за последните 3 години строително-инвестиционна компания “Хоризонт-Иванов” е част от реализирането и изграждането на едни от най-ключовите инвестиции в България и в частност- в Северозапада. Развитието на този район за нас е кауза”, сподели Светослав Богалински, директор „Бизнес развитие“ на строителната компания, която ще изгради завода.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X