Ит Лидери

Китай забранява добива на биткойн?

Computer World

Китай иска да забрани добива на биткойн, сочи проект на списък с промишлените дейности, които плановата агенция на страната се опитва да преустанови. Това е пореден знак за нарастващия натиск на правителството върху сектора на криптовалутите.

Китай е най-големият пазар на компютърен хардуер за добив на биткойн и други виртуални пари в света, въпреки че доскоро тази дейност не попадаше под ударите на държавните регулации. Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) на Китай коментира в понеделник, че ще се допита до обществено мнение относно списъка на индустриите, които иска да насърчи, ограничи или премахне.

 

Документът е публикуван за първи път през 2011 г. В тазгодишното му издание биткойн попада в него заедно с други 450 дейности, за които NDRC смята, че трябва да бъдат преустановени, тъй като нарушават различни закони и наредби, крият опасности, костват ресурси или замърсяват околната среда. В него не са посочени крайни дати, което означава, че добивът на биткойн може да бъде ограничен по всяко едно време, включително и веднага. Общественото обсъждане на документа ще продължи до 7 май.

Държавният вестник Securities Times съобщи във вторник, че проектът на списъка "ясно отразява отношението на индустриалната политика на страната" към криптовалутите.

Миналата седмица цената на биткойн скочи с почти 20%, за да достигне най-високите си нива от 2017 г. насам, когато криптовалутата достигна върховата си точка в историята. Редица анализатори и търговци обаче признаха, че са озадачени от този възходящ тренд. Във вторник биткойн се търгуваше на 5,190 долара.

Секторът за добив на криптовалути е подложен на сериозен контрол в Китай от 2017 г., когато регулаторите започнаха да забраняват провеждането на ICO и да затварят местни борси за търговия с криптовалути. Освен това Пекин ограничи и добива на виртуални пари, принуждавайки много компании, някои от които най-големите в света, да базират своите централи в други дестинации.

 

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X