Ит Лидери

Смарт говорителите най-сетне откриха приложение и за бизнеса

Владимир Владков

Умните говорители са едни от най-иновативните и бързоразвиващи се продукти в индустрията. Продажбите им са впечатляващи, но ръстът им не се дължи на бизнес потребителите. Компаниите не се интересуват от тези устройства, защото липсва важно за тях приложение, нещо, което да е толкова полезно, че да стимулира бизнеса да си купи такъв хардуер.

Това обаче е на път да се промени. Потенциалното изключително важно приложение „излиза на сцената“, нещо, което ще промени пазара на „умни говорители“ така, както таблиците от Excel повлияха върху PC революцията през 80-те години на миналия век, обяснява Майк Елган, анализатор от Computerworld САЩ.

Нека видим обаче каква е днешната ситуация на този пазар.

На пръв поглед изобилието от приложения е огромно. Лидерът Amazon може да се похвали с над 80 000 приложения за съществуващата вече 4 години платформа Alexa, като повечето са наложени за линията умни говорители Echo и разработените програми на трети страни.

Същевременно пазарът расте много бързо. Доминира Amazon Echo с над 40 милиона потребители на различни модели от тази линия, а Google Home има около 16 милиона потребители в САЩ. Но устройствата Home се увеличават много по-бързо. Google Home е спечелила 7,2 милиона нови щатски потребители през 2018 г., докато „прирастът“ при Amazon Echo e “само“ 600 000.

Според сайта Statista.com приходите от умни говорители с лични помощници е бил $4,4 млрд. през 2017 г., през 2018 г. ще скочи на $11,8 млрд., а през 2022 г. ще бъде над $27,8 млрд. 

В света смарт говорителите вече са масов продукт, като през 2018 г. само в САЩ са продадени 66,4 милиона устройства, а в света техният брой е над 133 милиона. Около 40% от собствениците на смарт говорители твърдят, че има по повече от едно устройство вкъщи.

Amazon държи почти две трети от този пазар, но делът й спада, докато този на Google расте. Google Home почти е завзела една трета от пазара.

Потребителите получават повече от Google Homes, отколкото Amazon Echos. Kantar Worldpanel е установила, че собствениците на Google Home са по-активни, отколкото хората, които притежават Amazon Echo, и също така променят поведението си повече, когато получат устройство Google Home - например слушат музика повече от преди и използват по-малко лаптопи и персонални компютри след покупката на Google Home.

Умният говорител на Apple HomePod държи около 6% от пазара. Компанията намали цената на HomePod на $299. Това едва ли ще промени дела й, защото има толкова много други продукти, които са много по-скъпи. Amazon и Google дори раздават смарт говорители. Например потребителите в Обединеното кралство, които са се регистрирали за семейния абонатен план на Spotify, доскоро получаваха безплатно устройство Google Home Mini.

И Amazon, и Google продават много устройства, но най-бързорастящият пазар в света е този на устройствата на трети страни, които поддържат или Alexa, или Google Assistant. Производителите на компоненти също подпомагат за тази тенденция. През миналия месец Qualcomm представи своите чипове QCS400 за интелигентни тонколони. Те са оптимизирани за получаване на глас, дори в шумна стая, докато възпроизвеждат мелодии.


При умните говорилите има много иновации

Google WiFi е mesh рутер за домашна мрежа. Когато става дума само за слухове в технологичната преса, се твърди, че продуктът ще комбинира функционалността на Wi-Fi рутера с функциите на виртуалния помощник. Orbi Voice на Netgear е точно такъв mesh Wi-Fi рутер, който е и виртуален помощник, използващ виртуалния асистент Alexa на Amazon.

На практика Alexa и Google Assistant „изникват“ отвсякъде – от микровълнови печки, от хранилки за домашни любимци, камери за наблюдение на бебета, таванни вентилатори, каски за мотоциклети, дори тоалетни. Истината е, че виртуалните помощници и умните говорители няма проникнат навсякъде, докато не намерят мястото си в работната среда.


Смарт говорителите най-сетне откриха приложение и за бизнеса

© Владимир Владков, Computerworld.bg

You will find more infographics at Statista

Бизнесът с бизнес умни говорители

В това пространство гласовата технология не само ще промени бизнеса, но и следващият ви бизнес телефон ще е Amazon Echo.

През миналия месец Plantronics обяви поддръжка за Amazon Chime и Alexa for Business в своята линия от конферентни телефони Trio. Amazon Chime е облачна услуга, която дава възможност за разговори както вътре в организацията, така и през интернет с целия свят.

Plantronics Voyager 4200 UC са слушалки, които разполагат с вградена поддръжка на Alexa. Plantronics е един от водещите производители на оборудване за бизнес телефони, като всичките му продукти поддържат Alexa, а скоро сигурно и Google Assistant.

Освен поддръжката от страна на независими хардуерни производители най-големият напредък по отношение на умните говорители на работното място ще е някое „ключово приложение“.


За Alexa: Business Blueprints

Amazon представи системата Alexa for Business, която да създаде бизнес умения. Системата, наречена Alexa for Business Blueprints в момента е достъпна само в САЩ, като тя дава възможност на компаниите да създават собствени умения или приложения, без да пишат код. Вместо това Amazon предлага процес, приличащ на съветник, плюс още десетина предварително конфигурирани шаблона, които да „преведат“ служителите през процеса на създаване на умение. След създаването на това умение, системата предлага процес за одобрение. А след одобрение на това умение от ИТ отдел, то може да бъде внедрено в цялата компания. Тези умения могат да бъдат публикувани и в Amazon Skills Store.

Едно от очевидните бизнес умения, осигурени от Blueprint, е наборът Q&A (въпроси и отговори). То може да се използва на рецепцията за гости и за отговори на въпроси от типа „Коя е паролата за гости на хотела?” или “Къде се намира тоалетната?“ Amazon вече предлага и много други типове проекти (Blueprint).

Пускането на Business Blueprints бе приветствано от технологичната преса, която често е заливана от впечатляващи презентации на нови телефони и не остава време за анализ на въздействието на новите продукти и продуктови категории.

Подобно предложение, наречено Skills Blueprints, е достъпно от около година за крайните потребители, но повечето не се вълнуват от него или не знаят за него.

При Business Blueprints обаче е различно. За разлика от крайните потребители, които масово не се интересуват от това колко инструменти за създаване на собствени приложения имат на разположение, бизнесът изисква и ще създава такива.

Така че корпоративна компютърна платформа, която дава възможност не само на собствени разработчици, но и на обикновени служители да създават приложения, а след това те да се използват от целия персонал, е нещо наистина революционно.

Това е същият тип революция, която донесоха преди десетилетия екселските таблици. Тогава обикновените бизнес потребители на настолни компютри изведнъж се сдобиха с умения, достъпни само за професионалните счетоводители и програмистите – сложни бизнес доклади и хиляди други неща.

Сега нещо подобно им предоставя Amazon Skills Blueprints. Споменатите по-горе примерни приложения за рецепция няма да бъдат създавани от програмисти, а от самите рецепционисти. По този начин те ще се отърват от скучни задачи, прехвърляйки ги на виртуалния помощник в лобито на хотела. Всички отдели в компанията – от производствения цех до отдел „Продажби“ и „Маркетинг“, ще може да създава свои собствени мощни виртуални умения, които са улеснят тяхната работа.

„Според мен тези специални, но ексклузивни за всяка компания умения, ще стимулират масовата им употреба, защото са саморекламиращи се. Служителите ще чуват за тях от свои колеги. Ще искат да ги използват сами, ще инициират и създаване на умения, полезни за собствените им отдели. На свой ред, това ще създаде допълнителни възможности за тези смарт говорители“, коментира Майк Елган.

Според него след две години умните говорители ще са проникнали масово в организациите, като това проникване ще се дължи на възможността обикновени служители да създават свои собствени приложения.

Майк Елган, Computerworld САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X