Ит Лидери

MIT се оттегли от сътрудничеството с Huawei и ZTE

Владимир Владков

Прочутият щатски университет Масачузетски технологичен институт (MIT) стана поредното учебно заведение, което прекъсва връзките си с китайските телеком доставчици, като цитира провежданите в момента федерални разследвания за нарушения на санкциите.

Мария Зубер, вицепрезидент по научните изследвания на MIT. Снимка: MITВ писмо, обясняващо решението, Мария Зубер, вицепрезидент по научните изследвания на MIT, пише, е MIT не приема нови ангажирания или не подновява съществуващите такива с Huawei и ZTE, или с техните поделения“ заради правителствените разследвания. Тя добавя, че ще преразгледа сътрудничеството с тези организации когато обстоятелствата се променят. В свое изявление пък Huawei отрече да е извършвала каквито и да е незаконни действия и изрази разочарование от решението на университета. В изявлението се посочва още, че компанията „разбира натиска, на който учебното заведение е подложено в момента“.

С този ход MIT стана поредния елитен университет, който прекъсва взаимоотношенията си с Huawei. Oxford University във Великобритания спря да приема дарения и спонсорство от Huawei през януари. Щатският Stanford University, който прави съвместни проучвания в областта на изкуствения интелект, предприе подобна стъпка през февруари.

Зубер обаче посочи, че MIT ще преразгледа всички потенциални партньорства с организации от Китай, Русия и Саудитска Арабия, като специално внимание ще бъде отделено на рискове, свързани с интелектуалната собственост,, контрола върху износа, сигурността на данни и достъпа до тях, икономическата конкуренция, националната сигурност, политически, граждани и човешки права.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X